Джасинда Ардърн нарича сънародниците си нашият отбор от 5 млн.

...
Джасинда Ардърн нарича сънародниците си нашият отбор от 5 млн.
Коментари Харесай

Лидерство + емпатия = Джасинда-мания

Джасинда Ардърн назовава сънародниците си " нашият тим от 5 млн. души "

[Shutterstock] Ардърн е добър комуникатор, а посланията й са ясни, поредни и по едно и също време трезви и успокояващи. Тя е определяна от някои медии като " може би най-ефективният началник на планетата ". " Ще се върна към теб, няма проблем. Но сега се тормозя, че не си съумял да се наспиш задоволително, Джейсън. " Така в средата на април по време на постоянен брифинг за обстановката с ковид министър председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се обръща към публицист от New Zealand Herald, който й се извинява, че е не запомнил въпроса си. Видеото мигновено става сензация в обществените мрежи, а мненията под него се сплотяват към мнението, че е " окуражаващо да се види вежливостта в водачеството ". Онлайн консуматори афишират, че ще се реалокират да живеят в Нова Зеландия, и приканват Ардърн да смени като президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който нормално на конференции остро се конфронтира с разнообразни публицисти, определяйки въпросите им като " гадни " и " заплашителни ".

Лидерският жанр на новозеландския министър председател, фокусиран значително върху емпатията, освен се харесва на сънародниците й и на нейните фенове по света, само че също по този начин извежда страната по пътя на триумфа против пандемията. В своя обява The Atlantic я назова " може би най-ефективният началник на планетата ". Вярно, че Нова Зеландия е дребна и отдалечена страна с лесни за затваряне граници, което е от изгода при преодоляването на болестта. Но несъмнено посланията, които излъчва Ардърн, са ясни, поредни и по едно и също време трезви и успокояващи. Освен че методът й доближава до хората на прочувствено равнище, той и работи сносно. Това не е първият път, в който министър председателят и водач на Новозеландската лейбъристка партия получава похвали за дейностите си - откогато е поела поста, Ардърн се бори против сексизма, организира политики за оръжейна промяна и пробва да утвърди ролята на работещата майка в политиката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Лайв чат във Фейсбук

Някои страни оповестиха " война против ковид ", до момента в който Ардърн приказва за " обединяване на нацията против COVID-19 " и назовава страната " нашият тим от 5 млн. души ". " Джасинда е брилянтен комуникатор и водач с емпатия. Но това, което споделя, също по този начин има смисъл и хората й имат вяра ", споделя пред английската Военновъздушни сили проф. Майкъл Бейкър от департамента по публично здраве към Otago University, който поучава държавното управление във вирусната рецесия.

Едно от позитивните качества на премиера е, че новозеландците не усещат, че тя ги поучава, а че застава на тяхна страна. Ардърн постоянно излъчва онлайн във Фейсбук - облечена в домашни облекла и усмихната, само че постоянно отговаряща съществено на въпросите на хората, които се свързват с нея. По време на един подобен неофициален, само че осведомителен чат през март тя изяснява, че таман е приспала детето си и е подготвена да дава насоки за наложените строги карантинни ограничения в страната. Въвежда концепцията за " вашия балон " - т.е. " хората, които ще бъдат в живота ви непрекъснато през интервала на изолираност ", и оправдава прецизните забрани, като изяснява, че и на нея като родител й е мъчно да не разрешава на детето си да играе на детските площадки, само че вирусът има способността да се задържа дълго време на разнообразни повърхности.

" Хората може и да си мислят: Не разбирам изцяло за какво държавното управление прави това, само че знам, че тя е зад тила ми. Има висока степен на доверие в нея поради нейната съпричастност ", показва пред The Atlantic Хелън Кларк, министър-председател на Нова Зеландия от 1999 до 2008 година Пред същото издание Ван Джаксън от Victoria University of Wellington обобщава: " Тя не прибягва до подправена информация, не трансферира виновността на различен, пробва да оправдае упованията и има поощрителен звук. Използва позицията си, с цел да насочи обществото към нашата по-добра страна - " Бъдете положителни един към различен " и още сходни послания. Това е по-важно, в сравнение с хората осъзнават. "

Нестандартен жанр и сполучливи политики

Стилът на Ардърн - водач във ежедневно облекло, който си приказва онлайн с жителите, щеше да бъде просто ексцентричен, в случай че не вървеше дружно с политики, които имат сполучливи резултати. Нова Зеландия вкара прецизни карантинни ограничения доста по-рано в процеса на развиването на епидемията от други страни. На идващите от Китай бе неразрешено да влизат в страната още при започване на февруари, преди в Нова Зеландия да е регистриран даже един случай на заболяването. Границите пък бяха затворени за тези, които не са поданици на страната, в средата на март, когато инфектираните бяха единствено няколко на брой. Тестването за ковид е всеобщо, а здравната система не е претрупана.

Във вторник Нова Зеландия стартира последователно да облекчава карантинните ограничения, откакто Ардърн съобщи, че те на процедура са отстранили болестта в страната. Към същия ден инфектираните с COVID-19 са 1124 души, а смъртните случаи са 19. Около 400 000 души се върнаха на работа, откакто бизнесът бе замразен със седмици. Социалните мрежи се извършиха със фотоси на новозеландци, които си купуват бургери и кафе, при изискване че ги употребяват на път. Сърфингът и разходките по плажа също бяха разрешени. Премиерът обаче акцентира, че свалянето на степента на паниката от 4 на 3 е едвам първата стъпка и ще са нужни седмици за премахването на всички рестрикции. " Битката продължава. Никой не желае втора вирусна вълна ", предизвестява Ардърн.

Поне още две седмици ще траят актуалните ограничения, които лимитират хората до пътувания наоколо и не престават да държат затворени моловете, клубовете, фризьорските салони и други бизнеси. Положението ще бъде преразгледано на 11 май, когато ще се реши дали паниката да бъде намалена до степен 2.

Сега главно предизвикателство пред премиера ще бъде да възобнови работата на подвластната от търговията и туризма стопанска система, изключително на фона на идните през септември парламентарни избори. Пред Reuters от Westpac Bank споделят, че пакетът от държавни тласъци на стойност 12 милиарда $ може да не бъде задоволителен, с цел да предотврати спад на Брутният вътрешен продукт с 6.3% през 2020 година От финансовото министерство пък предвиждат скок на безработицата до 13%. Същевременно някои опозиционни политици упрекват Ардърн, че е подхванала прекомерно строги ограничения и че Австралия е съумяла да понижи новите инфекции с ковид без въвеждането на чак такива рестрикции. Каква е оценката на новозеландците за техния министър председател ще си проличи във вота след пет месеца. Високо доверие

Според социологическо изследване от началото на април 88% от интервюираните новозеландци имат вяра, че държавното управление ще вземе верните решения в битката с ковид, а 84% утвърждават дейностите на ръководещите по отношение на пандемията. Това е най-голям резултат измежду изследваните седем огромни развити стопански системи в света, в това число Съединени американски щати, и демонстрира, че гласоподавателите в Нова Зеландия поддържат държавните политики макар отрицателните стопански последствия, които изпитват от тях.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР