Пакистански християни в страх, след като обвиненията в богохулство предизвикаха насилие

...
Джаранвала, Пакистан – Рина Джавед Бхати седеше на тясна улица
Коментари Харесай

Джаранвала, Пакистан – Рина Джавед Бхати седеше на тясна улица сред група от 20-25 богомолци, много от които ридаеха силно, докато Пастор Джавед Бхати изнесе своята проповед в християнска колония в северен Пакистан.

„Благодарим на Всемогъщия Бог, че ни пази, че се грижи за нас и той е този, който ще ни помогне да си стъпим отново на краката“, каза пасторът в неделя, когато някои от присъстващите, предимно жени, нахлуха пеят „Алилуя“ със сълзи и пот, стичащи се по лицата им в горещото и влажно лятно време.

Неделя беше първата литургия, откакто християнски домове и места за поклонение в град Джаранвала, разположен в провинция Пенджаб, бяха нападнати на 16 август от мюсюлманска тълпа заради твърдения за богохулство.

Редици от къщи, ограждащи тясната улица, бяха свидетели на палежа в четвъртък, с овъглени стени на къщи, изгорели мотоциклети, повредени мебели и почернели домашни вещи, разпръснати наоколо. Католическата църква Свети Йоан на съседната улица лежеше в руини.

Рина, 31, и семейството й, както повечето в района, избягаха, преди тълпата да вилнее, опожарявайки домове и църкви и в много случаи отнасяйки домашните ценности.

„Построихме дома си тухла по тухла, но когато се върнахме, намерихме пепел. Нападателите изгориха и ограбиха домовете на невинни хора“, каза тя пред Al Jazeera.

Жители и служители казаха на Ал Джазира, че насилието е започнало, след като на около 100 метра от дома на Рина са открити окъсани страници от Корана и някои страници с надраскани върху тях забележки, оскърбяващи исляма. Твърди се, че авторът на този предполагаем богохулен акт е идентифициран чрез неговото име, снимка и телефонен номер на един от документите.

„Непроверени твърдения за богохулство“

Пастор Джавед си спомня, че на 16 август беше близо 6 сутринта, когато чу суматоха на улицата. Когато излезе, видя хора да стоят пред къщата на съседа му, за да се изправят срещу заподозрения, който отрече да е осквернил Корана.

41-годишният пастор казва, че се е опитал да вразуми мюсюлманите, живеещи в квартала, питайки защо някой би разкрил самоличността му, след като е извършил такова „отвратително престъпление“.

„Имаме комитет за мир в квартала и мюсюлманите казаха, че ще започнат диалог, включващ и духовник от местна джамия, но новината вече беше започнала да се разпространява в социалните медии като горски пожар“, каза той пред Ал Джазира, докато седеше на чарпой (креватче) пред изгорената му къща.

Съобщение от местна джамия за протест и нападение подхрани гнева, казва той.

Богохулството е изключително чувствителен въпрос в Пакистан, като хора, обвинени в обида на исляма в миналото, са били линчувани или са им налагани сурови наказания, включително смъртно наказание.

През 2021 г. мениджър на фабрика от Шри Ланка беше линчуван в град Сиалкот, на около 200 км северно от Джаранвала, по обвинения в богохулство. По-късно твърдението се оказа невярно.

В друг случай повече от 100 къщи, принадлежащи на християнската общност, бяха унищожени от тълпа в източния град Лахор по обвинения в богохулство през 2013 г. Съдът през 2020 г. оправда християнин, който беше обвинен в това престъпление.

Правозащитни групи казват, че такова насилие често се влошава поради непотвърдени твърдения, в повечето случаи поради лична вражда.

Пастор Джавед казва, че обвиненията са били неговият сигнал да започне да предупреждава лидерите на местната християнска общност да напуснат домовете си незабавно и да отидат на по-безопасни места. Той и 100 семейства, живеещи в християнската колония, трябваше да избягат от Джаранвала, разположена на около 115 км (71 мили) северозападно от Лахор, столицата на провинция Пенджаб.

Връзките между християните и мюсюлманите са ерозирани

Членовете на общността се приютиха във фабрики, открити поля и други близки села, докато тълпите атакуваха домовете им.

„Живеем в този квартал повече от пет десетилетия и мога да ви кажа, че нито веднъж не сме били дискриминирани на религиозна основа, камо ли да сме изправени пред толкова тежко обвинение в богохулство“, казва пасторът.< /p>

„Но аз съм наясно с историята. Знам какъв хаос могат да причинят подобни твърдения.“

Сахар Майскеем, която беше избягала с осем членове на семейството си, се върна два дни по-късно – в деня на планираната й сватба – за да види къщата си разрушена.

„Бях събрал собствената си зестра със собствените си пари, които спечелих в продължение на три години, като шиех дрехи. Всичко, което имахме, беше или откраднато, или изгорено. Не ми остана нищо, дори годежния ми пръстен“, каза тя пред Al Jazeera.

Фейсал Афзал, мюсюлманин, който живее в същия квартал, каза, че през живота си никога не е чувал за разрив или противоречия със своите християнски съседи.

„Тези, които причиниха това, не бяха от нашия район. Те не разбират трайните щети, с които трябва да се справим“, каза 35-годишният пред Al Jazeera.

Афзал каза, че насилието е подкопало доверието между двете общности.

Полицията е обвинена в забавени действия

Мухамед Риаз, полицейски служител в района, казва, че след като властите са били информирани за разгръщащата се ситуация на 16 август, те са свикали среща между християнски и мюсюлмански лидери около 8 сутринта, за да разсеят ситуацията.

Лидерите от двете общности подкрепиха усилията на полицията за успокояване на ситуацията, каза Риаз. Но тълпа от повече от 500 мюсюлмани, събрани близо до християнската колония, превъзхождаше полицията, добави той.

„Тълпата се състоеше предимно от млади мъже, тийнейджъри, размахващи палки, палки. И към 9 или 10 сутринта, когато страстите бяха нагорещени, тълпата атакува църквите и домовете на християните“, каза полицейският служител.

Тълпата включва жители и хора от близките села, както и някои от религиозни партии, каза полицията.

Видеоклипове, които се появиха от насилието в социалните медии, показват десетки млади мъже, които се спускат към църквата на Армията на спасението близо до християнската колония, червена структура, построена преди независимостта на страната през 1947 г.

Мъжете скандираха лозунги, които се свързват с Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), крайнодясна партия. В множество видеоклипове те могат да се видят как се катерят по покрива на църквата, унищожават кръста и подпалват сградата.

Друго видео показва стотици мъже, които се изсипват на главната улица на християнската колония и атакуват и подпалват католическата църква „Свети Йоан“, както и съседните къщи – докато полицията стои встрани.

Партийно знаме на TLP също беше открито да лежи близо до олтара на църквата „Пълното евангелие“, една от 21-те разрушени църкви, които Ал Джазира посети. Партията обаче отрече участието си в атаките и заяви, че е в челните редици на усилията за облекчаване на напрежението.

Повече от 100 арестувани

Антихристиянските атаки предизвикаха широко осъждане в Пакистан, което накара служебното правителство да осигури бързи действия срещу извършителите.

До момента властите са арестували повече от 150 души във връзка с вандализма. Полицията арестува и двама братя – Роки и Раджа – които са обвинени в богохулството. Съобщава се, че името на Раджа е надраскано на страниците на осквернения Коран.

Правителството на провинцията също така обяви компенсация от два милиона рупии ($24 000) за тези, които са загубили домовете си, като същевременно обеща да възстанови всички повредени църкви.

Според оценка на провинция Пенджаб, близо 100 домове и най-малко 22 църкви в радиус от осем километра са напълно или частично унищожени, причинявайки щети на стойност близо 70 милиона рупии ($233 000).

Полицията казва, че е направила всичко възможно, за да се справи със ситуацията и да предотврати смъртните случаи.


„Знам, че загубата на собственост е огромна, но поне все още може да бъде заменена, поправена. Искахме да гарантираме, че животът на хората остава извън опасност“, каза Усман Акрам Гондал, високопоставен полицейски служител, пред Al Jazeera.

Но активисти и изследователи обвиниха властите, че действат твърде бавно, за да спрат слуховете да се разпространяват в социалните медии.

Според Bytes for All, базирана в Исламабад изследователска организация, Facebook и Twitter са били използвани предимно за „подхранване на насилието“ след появата на обвиненията в богохулство и впоследствие са се разпространили в други платформи, включително TikTok и YouTube.

„Нашето наблюдение показва, че около един милион души са били достигнати чрез публикации в Twitter и Facebook за инцидента“, каза Шахзад Ахмад, национален директор на Bytes for All, пред Al Jazeera.

Междувременно, обратно в християнската колония, Ян Масих казва, че не знае дали някога ще успее да възстанови къщата си.

„Ще храним ли децата си или ще спестим пари, за да го възстановим?“ Масих, който работи като санитарен работник, каза.

Но за 39-годишния инцидентът също накърни доверието, което споделяше със своите мюсюлмански съседи.

„Нашата колония беше модел на мир и единство. Но този единствен инцидент ни върна векове назад. Тук вече не чувствам никаква безопасност или сигурност“, каза той.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР