Джапаров печели след обработка на данни от 82,13% от избирателните

...
Джапаров печели след обработка на данни от 82,13% от избирателните
Коментари Харесай

Категорична победа за Джапаров на президентските избори в Киргизстан

Джапаров печели след обработка на данни от 82,13% от изборните секции, предава ТАСС.
Изпълняващият длъжността президент на Киргизстан Садир Джапаров печели първия кръг от предварителните президентски избори с резултат 79,86%, след 82,13% броене на резултатите от изборните секции. Това са последните данни, оповестени на портала на Централната изборна комисия на републиката.
Според тях най-близко до неговия резултат е Адахан Мадумаров с малко повече от 6,5% от гласовете.
 Повторни парламентарни избори в Киргизстан Повторни парламентарни избори в Киргизстан
Повторни парламентарни избори в Киргизстан се възнамерява да има на 20 декември, заяви председателката на Централната изборна комисия...
На референдума в Киргизстан 74,75% са дали своят вот за президентската форма на ръководство, 10,14% за парламентарната и 4,01% против двете благоприятни условия, оповестява ЦИК. По-късно стана известно, че 81,1% от гласувалите са дали своят вот за президентската форма на ръководство в Киргизстан, съгласно данни от 74,45% от изборните секции.
На 10 януари в републиката се организираха предварителни президентски избори, както и референдум, на който жителите избираха формата на ръководство в страната - президентска или парламентарна. 17 претенденти се кандидатираха за държавен глава. В деня на изборите бяха отворени 2 470 изборни секции, в това число 48 в чужбина.
Бившият държавен глава 2020 година след съвсем 10-дневни митинги и протести, породени от недоволството на част от популацията от резултатите от парламентарните избори. Жеенбеков оглавяваше Киргизстан тъкмо три години. Премиерът Кубатбек Боронов и ръководителят на Народното събрание Дастанбек Джумабеков също напуснаха своите постове.
Повече от 300 интернационалните наблюдаващи от 40 страни и над 30 интернационалните организации наблюдаваха гласуването. Най-многобройни бяха задачите от структурите на Оперативно-наблюдателно дело и ОССЕ. Очаква се формалните резултати от изборите и референдума да бъдат оповестени от ЦИК през идващите дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР