Джанлуиджи Буфон отново е футболист на Ювентус. 18 години и

...
Джанлуиджи Буфон отново е футболист на Ювентус. 18 години и
Коментари Харесай

Завръщането на Буфон в "Ювентус" е странно, но и логично

Джанлуиджи Буфон още веднъж е футболист на " Ювентус ". 18 години и 1 ден откакто подписа първия си контракт като състезател на " остарялата госпожа " през 2001 година, той постави автограф под нов договор, този път много по-различен. 41-годишният вратар ще бъде запаса на Войчех Шчесни, няма да е капитан, а също така ще получава надалеч по-малка заплата спрямо преди - 1,5 млн. евро. Договорът на Буфон е единствено за 1 година, а по-късно той евентуално ще постави завършек на кариерата си като футболист и ще поеме управителен пост в клуба.

Завръщането на Буфон като състезател сигурно бе изненада за почитателите на " Юве ", които не чакаха, че още веднъж ще го видят с екипа на отбора. Особено след самобитния му бенефис на 19 май 2018 година, когато той постави завършек на 17-годишния си престой в клуба и се сбогува с почитателите. Тогава всички чакаха, че Джиджи ще приключи кариерата си. Вместо това обаче той реши да продължи, тъй като му се играеше още и подписа с " Пари Сен Жермен ". Този ход бе чудноват за доста от почитателите, само че за Буфон бе логически. Вратарят постоянно е казвал, че желае да опитва какво е да играе отвън Италия, не искаше да се отдръпна, а с изключение на огромна заплата ПСЖ му предложи опция да печели още титли. Макар и да не съумя в Шампионската лига, Буфон добави купата на Франция към визитката си.

Сега завръщането му също се приема за необичайно и от част от почитателите, и от някои медии. Защо " Ювентус " си връща 41-годишен вратар, който си е тръгнал година по-рано? Подобна договорка обаче е печеливша и за двете страни. Буфон към момента желае да играе, само че към този момент е подготвен да бъде запаса, а вместо да стои на пейката в различен огромен клуб, за него е по-добре да е в клуба, който приема за собствен дом. Той има късмет да счупи още върхове, да завоюва още купи, а с изключение на това ще направи и

 

още един, евентуално финален опит 

 

да вземе единствения огромен трофей, който му липсва - Шампионската лига. С екипа на " Юве " Джиджи три пъти игра край в шампионата - през 2003, 2015 и 2017, само че загуби и трите мача. Когато той си потегли през 2018 година обаче, тимът не бе взел Кристиано Роналдо. Сега клубът ще разчита освен на португалеца, само че и на добрата селекция през лятото, която евентуално ще бъде увенчана с привличането на капитана на " Аякс " Матайс де Лихт.

От позиция на клуба връщането на Буфон също е разумно. На 41 години той продължава да е доста първокласен вратар, като даже и сега са малко играчите, които са по-добри от него. Буфон към този момент не е Супермен, както го назоваха преди, прави неточности, само че сигурно не е и по-слаб от сегашния втори вратар на отбора Матиа Перин, който евентуално ще бъде продаден. Но с връщането на Буфон " Ювентус " си обезпечава нещо, което не може да има с други играчи. Историята, която вратарят има с клуба, мъчно може да бъде повторена от някого - 17 години, 656 мача, 19 трофея. Буфон се трансформира в знак, когато през 2006 година отхвърли да напусне отбора след абсурда " Калчополи ", въпреки че бе мечтан от всички европейски грандове и понесе тежестта да играе с " Юве " в Серия Б.

Вратарят е почитан от всички в клуба, а неговото завръщане не е просто с концепцията отборът да разполага с още един добър вратар. Буфон идва като водач, необходим в съблекалня, в която ще има доста промени. " Ювентус " е с нов треньор - Маурицио Сари, който е доста по-различен от предшественика си Масимилиано Алегри, ще има нови условия и ще желае да наложи своя жанр в отбора. Според италиански медии точно Сари е бил в основата на завръщането на Буфон и ще разчита на него, с цел да му оказва помощ за връзката с тима, както и за връзките с почитателите, които не харесват изключително наставника поради предишното му отпред на " Наполи ".

" Специалистът от Тоскана има потребност от съдружници освен в съблекалнята, само че и с цел да счупи стената от съмнение измежду почитателите. От тази позиция Буфон ще е втори вратар, само че главно

 

ще остане този харизматичен водач,

 

който всички познават ", написа " Гадзета дело Спорт ".

Буфон счита, че завръщането му поставя начало на " нова глава " в историята му с " Юве ". През новия сезон той ще играе не с №1, а с №77, който носи за последно в " Парма " през 2001 година Вратарят призна, че Джорджо Киелини, който го наследи като капитан, му е предложил да му върне лентата, само че той е отказал, а титулярният вратар Войчех Шчесни му е предложил да вземе екипа с №1.

" Мислех си за №77, тъй като в " Парма " ми донесе шанс и ме докара в " Юве ", в действителност го одобрявам. Радвам се, че още веднъж съм тук и благодаря на всички, които ми дадоха опция да изпитам тези нови, невероятни страсти. Благодаря на Шчесни и Киелини, които ми предложиха надлежно фланелката с №1 и капитанската лента, само че не съм пристигнал да взема нещо от някого или да си върна нещо назад. Просто желая да оказа помощ на тима ", сподели Буфон. Той употребява Инстаграм, с цел да се обърне и към почитателите: " Реших да се върна. Когато фамилията ти се обади, единственият вероятен отговор е " Тук съм ". Това е начало на нова глава в дългото ми пътешестване. Връщам се на място, което с горделивост назовавам " дом " и го върша със същия дух, с безкрайна обич и безспорна убеденост. Това е пресен старт. Някак друг от предишното, само че въпреки всичко изпълнен със същите страсти и наслада. Връщаме се в Торино, тъй като знам, че мога да изиграя моята роля. Връщам се, тъй като не мога да откажа покана от дама. Връщам се, тъй като това е моят дом! "

 

 

Гони върха за най-вече мачове в Серия А

През новия сезон Буфон ще има късмет да сложи още няколко върха в блестящата си кариера. Вратарят е единствено на 8 мача от това да стане футболистът с най-вече срещи в Серия А. В момента водач е легендата на " Милан " Паоло Малдини с 647, а Буфон е с 640. Вратарят може да стане и първият футболист с двуцифрен брой трофеи в Серия А. В момента той има девет по публична статистика, защото му бяха отнети две трофеи поради абсурда " Калчополи " през 2006 година

Джиджи е на 7 мача и от това да стане играчът с най-вече срещи в Серия А с екипа на " Ювентус ". В момента върхът е на Алесандро дел Пиеро, който има 478 мача. Буфон има късмет да усъвършенства и още един връх на Дел Пиеро - за най-вече мачове за " Юве " в Европа. Легендарният нападател е със 129, до момента в който вратарят е със 124. Ако запише мач в Шампионската лига, Буфон ще е вторият най-възрастен състезател в историята на шампионата. В момента върхът се държи от различен италиански вратар - Марко Балота, който игра в шампионата на 43 година и 253 дни.

Ако Буфон извърши фантазията си и " Юве " най-сетне завоюва Шампионската лига след 24-годишно очакване, той може да стане и най-възрастният състезател, печелил купата, подобрявайки върха на Малдини, който бе на 38 година и 331 дни в последния успех на " Милан " през 2007 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР