Джанлоренцо Бленджини е новият треньор на националния отбор на България

...
Джанлоренцо Бленджини е новият треньор на националния отбор на България
Коментари Харесай

Джанлоренцо Бленджини е новият треньор на волейболните национали

Джанлоренцо Бленджини е новият треньор на националния тим на България по волейбол за мъже. Българската федерация по волейбол и потвърденият италиански експерт подписаха контракт за три години с алтернатива за удължение с още две години.


Джанлоренцо Бленджини одобри условието на Българската федерация по волейбол за цялостен ангажимент единствено и само с националния тим на България, като с изключение на директната работа с представителния тим той ще работи и за подрастващите национали, и за повишение на потенциала на българските треньори.

" Спряхме се на Джанлоренцо Бленджини, тъй като желаеме треньор с престиж, треньор, който знае по какъв начин да работи и с млади състезатели, човек, който има потенциала да направи нужното националният тим на България да има шансове да се класира на Олимпийските игри в Лос Анджелис ", съобщи президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев.

" Водещото предпочитание на Българската федерация по волейбол беше националният селекционер да има целогодишен ангажимент към България. Считаме, че това е верният път. Черпим опит от страни като Италия, Полша и други волейболни народи, с които желаеме да се състезаваме. Там е като неписан закон - треньорът на националния тим не работи паралелно и в клубен, напълно е съсредоточен в работата си с представителния отбор. Опитваме се да следваме метод на работа, който потвърдено води до огромни резултати. Поради тази причина привлякохме треньор, който не просто е народен селекционер на представителния ни тим, само че ще има и редица задания, свързани с развиването на треньорския потенциал у нас. В рамките на годината ни предстоят две европейски шампионати за подрастващи, в които ще разчитаме на неговата помощ и експертиза, откакто мъжкият народен тим завърши присъединяване си във Волейболната лига на нациите. Ще продължим да работим върху основаването на отлична връзка сред всички треньори в едно направление – от мъже до най-ранните възрасти при подрастващите. Това е методът и пътят за постепенна интеграция на млади състезатели за представителния тим на България - разследване на координирана и унифицирана работа и методика ", добави Ганев.

" Самите качества на Джанлоренцо Бленджини са безспорни, Дългото CV с триумфите му приказва за тях. Пожелавам му триумф отпред на мъжкия народен тим на България и откровено имам вяра, че взаимната ни работа ще докара до мечтаните резултати ", приключи президентът на БФВ.

„ Финализирането на договарянията с господин Бленджини е извънредно радващо събитие за нас. Още по-радваща обаче е неговата мотивация и религия във опциите на нашия народен тим, както и вероятностите му в директно бъдеще. Треньор с сходна известност и визитка не би се заел с план без сериозен капацитет ", съобщи вицепрезидентът на Българската федерация по волейбол Давид Давидов.

„ Изключително значим аспект в нашите взаимоотношения е решението да настояваме за целогодишен ангажимент на националния треньор. За нас подобен експерт ще бъде извънредно потребен във времето отвън интервалите на подготвителни лагери и публични надпревари. Ще търсим всевъзможни благоприятни условия за потребление на неговия потенциал в разнообразни насоки – регулярно осъществяване на треньорски семинари, подпомагане при осъществяване на подготовка и присъединяване в интернационалните надпревари на националните тимове за подрастващи, основаване на обща система на работа и синхрон сред обособените обединения в мъжко направление, присъединяване в разнообразни публични начинания на Българската федерация по волейбол, рекомендации за развиването на треньорския потенциал у нас и други. Мотивирани и готови сме да използваме оптимално дейно престоя на господин Бленджини в България. Очакваме с неспокойствие неговото идване и начало на работа през май ", добави Давидов.

ЗА ДЖАНЛОРЕНЦО БЛЕНДЖИНИ

Роден на 29 декември 1971 година Той е селекционер на мъжкия народен тим на Италия от 2015 до 2021 година

Успехи като селекционер на националния тим на Италия:

Сребърен орден на Олимпийските игри в Рио де Жанейро (Бразилия) през 2016 година

Сребърен орден на Световната купа в Япония през 2015 година

Бронзов орден на Европейското състезание в България и Италия през 2015 година

Златен орден на Средиземноморските игри в Испания през 2018 година

Златен орден на Универсиадата в Италия през 2019 година

Сребърен орден на Гранд Купа на първенците през 2015 година в Япония

Успехи като старши-треньор на клубно равнище:

Трикратен първенец на Италия с Кучине Лубе Чивитанова - 2017, 2021 и 2022 година

Носител на Купата на Италия с Кучине Лубе Чивитанова - 2017 година

Треньорската кариера на Джанлоренцо Бленджини стартира през сезон 2000/2001 като помощник на Мауро Беруто в Торино в Серия А2. След това Бленджини работи с Беруто в Пиаченца - през 2002 година печелят Купата на Италия (Серия А2) и промоция в Серия А1. Бленджини остава помощник в Пиаченца до 2004 година - от сезон 2003/2004 към този момент работи дружно с Хулио Веласко. С именития аржентински треньор си сътрудничи в идващите 4 години - в Модена и в Габека (Монтекиари), а в последния си сезон като помощник (2008/2009) още веднъж се събира с Мауро Беруто в Габека.

През 2009 година Джанлоренцо Бленджини става старши-треньор на Лупи Санта Кроче в Серия А2. През втория си сезон печели Купата на Италия в Серия А2 и стига заключителен плейоф за промоция в Серия А1.

От 2011 до 2014 година Бленджини е старши-треньор на Калипо (Вибо Валентия) в Серия А1.

През сезон 2014/2015 е отпред на Топ Волей (Латина).

През същия интервал е асистент треньор на Мауро Беруто в националния тим на Италия. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР