Дизайнерката Мариела Гемишева посвети изложба на майка си. Тя ще

...
Дизайнерката Мариела Гемишева посвети изложба на майка си. Тя ще
Коментари Харесай

Дизайнерката Мариела Гемишева посвети изложба на майка си във Варна

 Дизайнерката Мариела Гемишева посвети галерия на майка си. Тя ще бъде открита на 6 юни от 18 часа в галерия Contemporary Space на ул. " Марко Балабанов " 23 във Варна.

" Направих план особено за майка ми. Тя има извънредно богат дрешник и постоянно безразсъден стайлинг. Реших, че пристрастеността ѝ към оригиналността на облеклото заслужава влизането в галерийното пространство. Преди да основа тази фотоинсталация я помолих всеки ден, в продължение на три месеца, да се снима в съответно фотостудио в Казанлък ", споделя Мариела Гемишева.

" Идеята на тази презентация е по едно и също време елементарна и комплицирана като ефирен сериал. Всичко е ясно от пръв взор, само че ужасно се усложнява за втория и всичките последващи. Обикновено е ясно, кой кого обича, нали? Същото е и в нашия случай. Мариела обича майка си госпожа инж. Донка Гемишева, ние обичаме Мариела, обичаме изложения в Ата център за изкуства и неговата директорка Раймонда Мудова, нали? Оттук нататък интригата се усложнява, както се поставя по предварителния отчасти написан сюжет.

Първият процес на сюжета се появява, когато Мариела Гемишева, известният ни фешън дизайнер, авангардистката, както постоянно я назовават, влагайки ту положителен, ту отрицателен смисъл в думата, показва елементарна галерия в елементарна изложбена зала, а не на някой покрив или градеж.

Вторият, по тази причина, че фотосите по стените не са правени от авторката на изложбата Мариела (макар, че това никого не учудва в след Валтер Беняминовото и Маршал Маклуеновото пояснения за медиаторите в изкуството), а от изглеждащите анонимни фотографи на професионално фотостудио " Кодак " в Казанлък като част от рутинните задания през работното им време.

Третият, тъй като госпожа Донка Гемишева без да е художник, дизайнер, фотограф или който и да е с специалност, чийто смисъл е презентацията, в същина е инициатор-субект на цялата демонстрация със смелостта си на фотомодел и нейн обект с усета си към облеклото. Това, което клиширано се назовава " женското предпочитание (feminine desire) " при нея умно е насочено не към нечие тялото, все тая, от кой пол е то, а към увиване, обличане, скриване и променяне на своето.

Вярвам, че си давате сметка, какъв брой значимо е облеклото в нашия живот. Тук, да вземем за пример, не виждам никой без облекло. Честно, казано, рядко ми се случва да виждам хора толкоз пренебрегващи този обществен знак и симптом на естетическо възприятие, каквото е облеклото, че напълно да не го употребяват.

Четвъртият процес на интригата е в тайнството на театъра на една жена, която по хипотеза е mobile, т.е. се трансформира. Но не тъй като влиза в разнообразни функции, а тъй като същността й е толкоз полифонична, колкото облекла са основани на този свят с цел да задоволят апетита й за многообразие. Въпреки стилната сега културно-медицинска полемика за Multiple Personal Disorder или множествени нарушавания на личността, ние се срещаме с мечтания облик на целостта построена от многобройност при индивида, който откри метод да го изрази с толкоз финес и грациозност. Може би дъщерята, художник и фешън дизайнер, Мариела, петимната за културни провокации, се възхити от тази много дословна интерпретация на " feminine masquerade " или маскарад на женственноста/женскостта (езикът е безпаричен на нюанси, когато става дума за женския интелектуализъм). Това е особения метод на нас дамите да се опитваме да скрием неналичието на фалоса, който ни бе " алегорично скопен " и за който копнеем (?). Маскарадът на женскостта е това, което характеризира и дефинира дамата, по този начин споделя в Америка Джудит Бътлър.

Петата нишка се появява, когато сюжетът се нуждае от нов пресен воин и е във опцията за нас, феновете да си премерим непретенциозно силите с госпожа Гемишева, заставайки пред огледалата в тази зала. Аз, да вземем за пример, застанах пред вас откакто съм проверила, че чорапите ми нямат бримки, панталоните дупки, а сакото - лекета. Проверих и още някои неща, само че в този момент диалогът не е за тях. Опитайте, приложете " женския взор (female gaze) ", вижте женското с очи на жена, с очите на културата - занимателно е.

Сака и ризи, бюстиета, блузи, фланелки, камизолки и потничета, манта, пончо, наметки, плащове, панталони, поли клош и плисирани, поли тесни и прави, буфан и ластични, дантели, набори, шевици, плетки, ом-м-м-м-м.

Заповядайте да опитате някоя стъпка към небето, към съвършенството, пробвайки облеклата на Мариела в последната стая, в музейната част, в пространството на " постоянно желая още " на дамата. "

Мариела Гемишева е български фешън дизайнер и актьор в региона на пърформанса. През 1992 година приключва магистратура по дизайн в Академията за архитектура, дизайн и изкуства, Прага. Специализира интериорен дизайн (1990) в студиото на проектант Борек Шипек в Амстердам. През 2007 година получава докторска степен в дисциплинираност Визуални изкуства от НХА, София.

Мариела Гемишева е известна с ексцентричните си пробни решения в региона на модата и атрактивните си пърформанси. Влиза и в ролята на модел пред обектива на Александър Нишков – Автопортрет (2008 г.). За Мариела Гемишева изкуството е: " процедура, връзка, развой, безпокойство – динамичност, в която измерваш ежедневния си темп ".[1] Провокацията е значителен детайл в  нейните работи  – съгласно американския куратор Роджър Коновър тя е " неподражаема в превръщането на рестриктивните мерки в преимущества " [2].

Мариела Гемишева е няколкократен притежател на премията " Златна игла " (1996, 1998,)на Академия за българска мода, удостоена с приз за дизайнер на годината (2006). Номинирана  е за " Жена на годината " (2008 г.) от списание " Грация ". Номинирана е и за премията за модерно изкуство " Shortlist 2008 " (GAUDENZ RUF AWARD).

Мариела Гемишева е член на Съюз на българските художници от 1995 на Института за модерно изкуство – София от 2000 година От 2003 година e учител в дисциплинираност фешън план в компетентност МОДА в Национална Художествена Академия, София.

Автор на ефектните костюми за операта Саломе по Рихард Щраус, които основава като фешън сбирка за постановката на Софийската опера и балет, сезон 2009-2010.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР