Дизайнерката Габриел Коко Шанел, която е сътрудничила на нацистка Германия

...
Дизайнерката Габриел Коко Шанел, която е сътрудничила на нацистка Германия
Коментари Харесай

ДЕЛА И ДОКУМЕНТИ: Коко Шанел - двоен агент - работела за нацистите и за Съпротивата

Дизайнерката Габриел " Коко " Шанел, която е сътрудничила на нацистка Германия по време на Втората международна война, е била и " неточен сътрудник " на Съпротивата във Франция, съобщи Агенция Франс Прес, като цитира документи, показани в музея " Виктория и Албърт " в Лондон. Там е подредена изложбата " Габриел Шанел. Моден манифест ", която се открива в събота.

По време на Втората международна война Габриел Шанел живее в парижкия хотел " Риц ", отчасти конфискуван от нацисткия режим. Тя е имала връзка с аташето на немското посолство Ханс Гюнтер декор Динклаге, който е бил разузнавач. 



От музея обясниха, че през юли 1941 година " нацистките управляващи записват Габриел Шанел като благонадежден източник, въпреки и да не е несъмнено, че тя е знаела за това ". Кодовото й име било " Уестминстър ", а номерът - F7124. 

" Последните проучвания обаче акцентират спорния темперамент на нейните дейности по време на войната ", допълват от " Виктория и Албърт ". 



" Тя е вписана като неточен сътрудник на мрежата ERIC - клон на Съпротивата и с връзки с английските секрети служби ", излиза наяве от пана, включени в изложбата. 

" Въпреки че архивните документи не съдържат детайлности за дейностите, осъществени от Шанел за тази мрежа, те удостоверяват присъединяване й от 1 януари 1943 година до 17 април 1944 година ", продължава изложбата. Тогава тази мрежа прекратява съществуването си. 

В поддръжка на това изказване са показани два документа. Единият е обвързван с мрежата ERIC, датиран и подписан в Париж на 20 март 1948 година, като нейното име попада дружно с други. Тя е разказана като Мел Шанел, известна като " Коко ". Адресът на стилната й къща е ул. " Камбон " 31.

Другият документ от 1957 година е уверение за участие във френските бойни сили. В него се показва, че Шанел е взела участие в " Съпротивата като краткотраен сътрудник ".

Кураторът Ориол Кълън изясни пред " Гардиън ", че разполага с документ от френското държавно управление от 1957 година, потвърждаващ това. " Новите доказателства не я оневиняват. Те единствено усложнява обстановката. Всичко, което можем да кажем, е, че тя е взела участие и от двете страни ".

Изложбата споделя и за добре известното съдействие на дизайнерката с нацистите. 



Модернистка, революционизирала женската мода с включване в нея на мъжки детайли, Коко Шанел е една от най-влиятелните фигури в модата на XX век. Oсновала стилната къща „ Шанел “. Определяна е като пионер в модата. Нейната философия, стремежът ѝ към изчистени линии и детайлите, заимствани от мъжката мода, ѝ отреждат значимо място в развиването на модата.



През 1939 година, със започването на Втората международна война, Шанел затваря бутиците си. Тя има вяра, че не е време за мода и се реалокира да живее в парижкия хотел Риц, който остава неин дом до края на живота ѝ. Шанел живее там и по време на окупацията на Париж от нацистите, тя постоянно бива подложена на критика за връзките си с тях и по-специално с немския офицер и разузнавач Ханс Гюнтер декор Динклаге.

Историкът Хъл Воган в своята книга „ В леглото с врага: тайната война на Коко Шанел “ твърди, че Шанел е сътрудничела на немското държавно управление по време на Втората международна война. По думите на историка, тя не просто е предоставяла на немците вътрешна информация от Франция, само че и публично е била зачислена към немското разузнаване, като е изпълнила сполучливо над 10 шпионски задачи.

След края на войната във Франция обществото си напомня всички контакти на Шанел с немците. Наричат я „ асистент на нацистите “, упрекната е в колаборационизъм и е задържана. През 1944 година по съвет на английския министър председател Уинстън Чърчил е освободена, само че при изискване, че ще напусне Франция. Налага се Шанел да замине за Швейцария, където тя живее до 1953 година



Шанел се завръща на стилната сцена през 1954 година, когато след цели 20 години показва сбирка – последната преди този момент е от 1934 година. Заради връзката си с немския разузнавач Шанел е посрещната много студено от парижката си аудитория, само че за сметка на това американците я боготворят. През 1950—1960-те години Шанел сътрудничи на разнообразни холивудски студия, тя облича такива звезди като Одри Хепбърн и Лиз Тейлър. Сред клиентките ѝ са първата лейди на Съединени американски щати Жаклин Кенеди.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР