Дивите цветя, като повечето неща, изглежда страдат от последиците от

...
Дивите цветя, като повечето неща, изглежда страдат от последиците от
Коментари Харесай

Нещо странно се случва с дивите цветя и хората са виновни

Дивите цветя, като множеството неща, наподобява страдат от последствията от изменението на климата и неналичието на инсекти опрашители. Въпреки това цялостно злополучие засягащо флората по целия свят, учените откриха нещо доста изненадващо: растенията се развиват по този начин, че да се оправят и без насекомите.

Опрашването от инсекти е една от най-разпространените форми на опрашване на растения по света, като повече от 80 % от типовете цъфтящи разчитат на жужащите пчели, молци или други същества, с цел да оплодят семената си. Въпреки това учените неотдавна откриха, че някои диви цветя, растящи в аграрни земи се приспособяват към измененията като развиват самооплождане.

Четири популации от полски теменуги (Viola arvensis), растящи покрай Париж, Франция, бяха съпоставени с тези, отгледани в лаборатория от семена, събрани сред 1992 и 2001 година Това е известно като „ екологичен метод на възкресението “ и оказва помощ да се сравнят актуалните цветя с техните предшественици с цел да се помогне за оценка на измененията в структурите на цветето.

Something Strange Is Going On With Wildflowers, And Humans Are To Blame
— IFLScience (@IFLScience)
Чрез потребление на генетичен разбор, поведенчески проби с опрашители (в този случай земни пчели) и наблюдение на външния тип на цветята екипът откри някои изненадващи резултати. Изследователите виждат, че актуалните цветя са с 10 % по-малки, създават 20 % по-малко нектар и са по-малко посещавани от опрашители, в сравнение с растенията, отгледани от по-старите семена.

Смята се, че бързата смяна в тези растения се дължи на големия спад в популациите на летящи инсекти. Изследователите даже допускат, че това може да е част от заформящ се циничен кръг - по-малко инсекти водят до по-малко произвеждане на нектар в цветята, което значи, че насекомите ще имат по-малко нектар, с който да се хранят, което на собствен ред води до по-нататъшен спад в броя на насекомите.

Екипът акцентира нуждата от намирането на на практика ограничения за запазване, които да защитят тези жизненоважни връзки сред опрашители и растения и да пресечен създалия се циничен кръг.

Статията е оповестена в списанието.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР