Дивите прилепи-вампири също се самоизолират доброволно, когато са болни. Ако

...
Дивите прилепи-вампири също се самоизолират доброволно, когато са болни. Ако
Коментари Харесай

Дивите прилепи-вампири също се самоизолират, когато са болни

Дивите прилепи-вампири също се самоизолират непринудено, когато са заболели. Ако не го създадат, колонията ги принуждава, с цел да се ограничи разпространяването на заболяването, сочи ново изследване.

Това поведение е следено за първи път при лабораторни прилепи, само че в този момент е забелязано и в дива среда.

Подобни промени в общественото поведение като тези могат да трансформират разпространяването на даден патоген измежду колонията.

Самоизолирането се среща и при други типове – някои инсекти също го практикуват. В множеството случаи се следи повече заспалост и по-ниски равнища на социалност, които неизбежно водят до обществена отдалеченост.

За да ревизират по какъв начин прилепите ще отговорят на обещано заболяване, американски учени са заловили 31 възрастни женски прилепа от една колония. Те са инжектирали половината от тях с ендотоксини, които подтикват имунен отговор. Останалите са получили инжекции със солен разтвор и са употребявани за контролна група.

Всеки хванат прилеп получил проследяващо устройство с сензор, който да регистрира непосредственост до други прилепи. За три дни държанието им се трансформирало фрапантно. „ Болните “ прилепи общували доста по-рядко с колонията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР