Дивите кестени, известни още като конски, действат и противовъзпалително, противотемпературно

...
Дивите кестени, известни още като конски, действат и противовъзпалително, противотемпературно
Коментари Харесай

Запазете рецептата-Всяка есен, като станат кестените си събирам по една торба-Нямате си и представа, колко болести лекуват

Дивите кестени, известни още като конски, работят и противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. Употребяват се във тип на отвара при кашлица и хрема.

На храносмилателната система имат запичащ и антисептичен резултат, заради което се предлагат при диария.

В националната медицина се оферират още за лекуване на магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас. Дендротерапевтът Симеонова описа още, че както самото дърво, по този начин и плодовете му носят енергийната осцилация на славата. Носени покрай тялото, дават сила, жизненост, пъргава мисъл и самочувствие.

Нашите предци са вярвали, че могат да се изчистят от негативните сили, в случай че слагат конски кестени по продължение на цялото легло на болния човек. Обръщали ги с изпъкналата част нагоре и ги раздалечавали на разстояние 10-15 см. един от различен. Между тях разхвърляли глави лук и чесън. В днешно време това поверие има научно пояснение и то е обвързвано с лечебната мощ на кестена.

Ето и няколко лечебни предписания с кестени

При костни и мускулни болести

Нарязват се дружно с корите 6-7 диви кестена и се заливат с 500 мл алкохол или домашна ракия. Така престояват 4-5 дни, до момента в който от кестените стартира да се отделя пяна и те се разнежен. С получената настойка разтриваме болните места, а с размекнатите кестени можем да вършим компрес или лапа.

При язва

Сваряваме 10-ина питомни кестени във вода, до момента в който омекнат добре. Обелваме ги и ги намачкваме на каша. Заливаме кашата с 500 мл вода, прибавяме 1 с.л. жълт кантарион и варим още малко. Прецеждаме през едра цедилка получената примес и в нея слагаме 1-2 с.л. зехтин. Приемаме заран на гладно по 1 с.л. от по този начин приготвеното лекарство.

При болки в черния дроб

Сваряваме 10-ина питомни кестена, до момента в който омекнат, след което ги обелваме и смачкваме добре. Поставяме ги в 500 гр. мед, към който прибавяме и 2 с.л. цвят от лавандула. Сваряваме още веднъж тази примес, след което я прецеждаме през едра цедилка. От нея вземаме 3 пъти дневно по 1 или 2 с.л., преди или след ястие.

При болки в гърба и кръста

В 1 л алено домашно вино сваряваме 500 гр. питомни кестени, до момента в който изцяло се отделят черупките им. Обелваме ги, намачкваме ги и ги оставяме да престоят час-два, след което ги прецеждаме и пасираме през едра цедилка. От по този начин приготвеното лекарство можем да пием по 2-3 дребни чашки дневно, както и да го използваме за мазане на болните места.

При сърдечни разстройства

Изпичаме добре 5-6 питомни кестена, обелваме ги и ги слагаме в 500 мл кипяща вода. Към нея прибавяме 1 ч.л. стрити корени от жълта тинтява, шепа нарязан магданоз и 2 с.л. грис. В получената чорба можем да сложим малко масло или зехтин. Ако си вършим такава чорба един път седмично, то ще усетим бързо усъвършенстване на сърдечносъдовата активност и кръвообращението.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР