Дивидентът, който Елана Агрокредит“ АД ще плати от печалбата си

...
Дивидентът, който Елана Агрокредит“ АД ще плати от печалбата си
Коментари Харесай

Елана Агрокредит заделя над 2.45 млн. лв. за акционерите си

Дивидентът, който „ Елана Агрокредит “ АД ще заплати от облагата си за предходната година, ще намалее до 6.7 ст. на акция при 7.08 ст. от позитивния финансов резултат за 2020-а. Това демонстрират данните от одитирания доклад на сдружението, което кредитира аграрни производители за покупка на земеделска земя посредством финансив лизинг. Припомняме, че по правилник компанията разпределя 90% от облагата си като дял.

„ Елана Агрокредит “ приключи предходната година с облага в размер на 2 722 764.80 лв.. Мениджърите му оферират на идното общо заседание на акционерите, което е планувано за 19 май, 10% или 272 276.48 лева от нея ще се употребяват за попълване на Фонд „ Резервен “ на сдружението.

Остатъкът от 2 450 488.32 лева да бъде разпределен като дял, като брутната сума на една акция ще бъде избран към 14-я ден след деня на общото заседание. Преди да гласоподават това, акционерите ще би трябвало да одобряват отчета за активността и годишният финансов доклад за 2021 година.

В дневния ред е и точката за освобождение от отговорност на членовете на съвета на шефовете на сдружението за активността им през предходната година.

Към края на предходната година един от мениджърите - Петър Стоянов Божков, самостоятелен член на борда, има акции във компанията, която ръководи (90 000 броя).

Иначе в акционерната конструкция на сдружението няма изявен мажоритарен акционер. Книжата са разпределени сред самостоятелни вложители, ПОК " Алианц България " (непряко), ПОК " Доверие " АД (непряко), Пенсионноосигурителна компания " ОББ " ЕАД (непряко) и други компании. В портфейла на сдружението има назад изкупените 206 хиляди акции, по които не се получава дял.

„ Елана Агрокредит “ финансира само покупката на аграрни земи в осъществяване на авансово подписани контракти за финансов лизинг. Към края на предходната година са финансирани покупките на парцели в 23 области на страната, като най-голяма централизация на земи сдружението има в Северна и Югоизточна България.

С оглед на това, че през цялата 2021 година компанията работеше в пандемична среда и доколкото огромна част от клиентите на „ Елана Агрокредит “ (и лизингополучатели и продавачи на аграрни земи) попадат в най-рисковите възрастови групи на обществото, то тази пандемична конюнктура и наложените ограничения, оказаха отрицателен резултат върху капиталовата й активност през годината.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР