Отклоненията са по показателя колититър. До кмета на района е

...
Отклоненията са по показателя колититър. До кмета на района е
Коментари Харесай

Водата от 2 местни чешми в Аспарухово“ е замърсена

Отклоненията са по индикатора колититър. До кмета на региона е изпратено наставление да сложи трайна маркировка на чешмите, че водата е негодна за пиянство там, където е надвишена оптималната стойност за колититър.

Изследванията са посочили също, че има отклонения по радиологичните индикатори в централния тръбопровод на селата Кичево и Осеново. Измерените стойности са надлежно 0,105 Bq/l и 0,197 Bq/l. Издадени са наставления до шефа на "ВиК-Варна " ООД за осъществяване или възлагане на незабавни изследвания на характерни радионуклeиди във водоизточниците за предприемане на ограничения по подготвеност.

Във връзка с това от РЗИ - Варна, вършат следното конкретизиране. Контролно равнище за "обща алфа-активност " (0,1 Bq/l) не може да послужи за обмисляне на степента на влияние върху здравето на популацията, преди да бъдат направени спомагателни изследвания на характерни радионуклеиди в питейната вода. При оценката на въздействието се взема поради и количеството подавана (консумирана) вода за интервал от една година в съответната зона на водоснабдяване. Показателят "обща алфа-активност " има сезонна динамичност, затова еднократен разбор към сегашния миг не е задоволителен. Необходимо е да бъдат събрани представителни данни по сезони, както и да се търсят характерни радионуклеиди, с цел да се пресметна "общата индикативна доза " на база годишната консумация на вода.

В обитаемоте места от Варненска област не е открито надвишаване на параметричната стойност за "естествен уран " във водата на крана при консуматора, оповестяват още от РЗИ - Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР