Лошото е, че ще плащаме ние, хората, а не прокурорите

...
Лошото е, че ще плащаме ние, хората, а не прокурорите
Коментари Харесай

Анита Мейзер ще съди държавата за много голяма сума


" Лошото е, че ще плащаме ние, хората, а не прокурорите и съдиите, виновни за погазването на закона и правата й ", безапелационен е юрист Чалъмов.

Миналата седмица стана ясно, че присъдата на Анита Мейзер за убийството на брачна половинка й Николай Димов е понижена от 4 години и половина на 3 години затвор. В нощта на 14 против 15 август 2016 година подсъдимата връзва мъжа си със свински опашки и по този начин го удушава. Апелативният съд приема, че убийството е осъществено без предумисъл, а доказателствата за предоставяне на рушвет на служител на реда са незадоволителни.

" Тези 22 месеца в Сливенския се приспадат от това наказване. Ако то остане в действие на Върховен касационен съд, което съществено ме съмнява, тя би трябвало да влезе още веднъж да доизлежи 12 месеца и половина ", разяснява присъдата юрист Чалъмов. Той е уверен, че в София Анита ще извоюва условна присъда. Както и че Сливенският затвор е към този момент затворена страница от романа на Анита.

" Условната ще бъде минималното ни искане. Ние ще настояваме за цялостното отпадане на подкупа, който е тежко съзнателно закононарушение по закон и се санкционира с до 10 години затвор. Той се основава на думите на служител на реда Радев. Но в случай че те се одобряват за истина, би трябвало да има 5 обвинявания за рушвет - за две петдесетолевки, за доларова банкнота, за оферти за рушвет от 10, 20 и 30 хиляди лв.. Пари няма приложени в делото, което смъква и петте обвинявания ", проучва маститият юрист.

По думите му присъдата на Мейзер е казус за последните 20 години обратно. Както и мярката й за неотклонение - арест, който продължи година и 10 месеца.

" Само арестуваните за убийството на Андрей Луканов украинци, които след това са оправдани и осъдиха България за над 300 хиляди лв. всеки, са държани по този метод. И там приказваме за съзнателно ликвидиране ", дава образец Чалъмов.

Смекчаващо виновността събитие за Анита се оказва съдействието на полицията. Тя взе участие в два следствени опита, завежда служителите на реда до контейнера, където е изхвърлила свинските опашки, и по маршрута, по който се е движела в положение на комплицираност след случая.

" Апелативният съд във Варна на процедура заема кардиналната позиция, че подкупът не е потвърден. Че надали не се касае за трагичен случай, който е съпричинен и от жертвата Николай Димов. Защото той упорства за този опит, той споделя: " Стегни ги повече, снимай ме ". Така че престоят на Анита в Сливенския затвор е непростим, изключително в случай че се постанови условна присъда. "

А такава е прекомерно евентуално да бъде произнесена, изяснява юристът.

" Намалявайки присъдата до три години, ние официално влизаме в хипотезата на опцията за използване на условното наказание по закон. То се планува при наказване до 3 години отнемане от независимост. Съдът може да реши, че подсъдимото лице може да бъде освободено от изтърпяването му с изпитателен период, изключително щом е с ниска оценка за социална заплаха ", обобщава Чалъмов.

Адвокатът има искания и към гражданския иск на майката Петранка Димова. По думите му в последните 6 години Николай е живял в жилищата на Анита в Лас Вегас и в България и не се е грижил толкоз доста за майка си и сестра си.

" Не е чак толкоз непосредствен с тях, колкото го изкарват. Самата Анита твърди, че нейната болежка от загубата на огромната обич, която не всеки среща в есента на живота си, е не по-малка от тази на роднините ", изяснява юристът. Той счита и че Анита до известна степен е сатанизирана, тъй като като американски гражданин е възприела да се бори за истината, без да се преценява с конюнктурата.

" Държавното обвиняване се надяваше всичко да завърши със съглашение - да не се шуми доста. Но Анита Желева в никакъв случай не е имала предпочитание да бяга от страната. Тя желае да си почисти името и достолепието, с цел да остане тук. "

По думите му идната й поява ще е по-скоро в благотворително събитие, в сравнение с в шоу стратегии. Той разяснява и че апелативните магистрати са приели в претекстовете си новите пояснения на Анита Мейзер - че не е била в стаята сега на гибелта на Николай.

" Сега се усеща една концепция по-добре. Вижда, че нещо се случва. За нея като че ли половината истина е излязла нескрито. Любознателна е, витална и изобретателна. Свикнала е денят й да не протича на вятъра. Вулкан от сила. Бори се с най-дребната неправда. Това за нея е някаква положителна, добра вест ", разяснява реакциите на клиентката си юрист Чалъмов.

В началото на процеса Анита прави признания и съумява да получи 3 години затвор по двете обвиняване. Държавното обвиняване не стачкува присъдата. Впоследствие делото е върнато от горната инстанция. Анита отдръпва самопризнанията си и получава 4 години и 6 месеца затвор и санкция 8 хиляди лв..

" Апелативен съд – Варна, регистрира, че на първа инстанция е нарушен законът с определянето на толкоз огромно наказване. Най-високото, което се планува и което Варненският областен съд е можело да постанови, е в размер на 3 години отнемане от независимост. Защото това е било наказването, което е било обещано, когато Анита Желева е признала виновността. Влиза в действие формулировка за възбрана за утежняване ситуацията на подсъдимото лице, при изискване че е нямало митинг на прокуратурата. Вторият съд покачва присъдата, което е незаконосъобразно ", изяснява Петър Чалъмов.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР