Burgas24.bg. Тончо Русев е един от най-обичаните български композитори, създал

...
Burgas24.bg. Тончо Русев е един от най-обичаните български композитори, създал
Коментари Харесай

Вижте кои са новите почетни граждани на Бургас!

Burgas24.bg .

Тончо Русев е един от най-обичаните български композитори, основал повече от 1000 песни, които се пеят от няколко генерации. Градът, останал постоянно в сърцето му, е Бургас, където се ражда на 20 април 1932 година.

Руси Стоянов е роден на 12 юни 1955 година в град Бургас. Учи в Художествената гимназия в град Казанлък. През 1980 година приключва Университет "Св. св. Кирил и Методий " със компетентност "Графика и хармония ".

В близо 70-годишната история на "Дружество на художниците - Бургас " Руси Стоянов е един от най-изтъкнатите му членове със забележителен принос в редица самостоятелни и групови изложения в Бургас и България, както и в Международни изложения и бианалета. Руси Стоянов е съдействал за положителното име и креативна популярност на Бургас. Проектите му, ориентирани най-често към градската среда, са се трансформирали през годините в знаци на града. Това са Грамофонът на ул. "Богориди " и внушителният кръст на връх Шилото. Художник с извънреден креативен заряд и многостранни хрумвания, Руси Стоянов заслужено е именуван българският Леонардо.

Вида Буковинова е родена през 1937 година в странджанското село Граматиково, Община Малко Търново. Завършва Медицински колеж в Бургас и това дефинира първите ù научни ползи към националната медицина. Има многочислени научни изяви на районни и национални конференции по природолечение. Дълги години е член на Републиканското управление по история на обичайна и национална медицина. През 1977 година се дипломира в Софийски университет "Св. Климент Охридски ", компетентност "История и философия ". От 1978 година работи към Регионален исторически музей - Бургас, като през този интервал изнася десетки научни отчети на районни, национални и интернационалните конференции и симпозиуми. 
Иван Николов Претъргов е роден на 15 септември 1952 година в град Бургас. Неговият футболен гений е видян още в ученическа възраст и сполучливо развъртян, като през 1976 година получава званието "Заслужил занаятчия на спорта ".

В своята дългогодишна спортна кариера в българската "А " група той е изиграл 332 мача и е отбелязал 76 гола. Футболист е на клубовете "Черноморец " - Бургас (1969 година - 1973 година, 1977 година - 1984 г.), "Ботев " - Пловдив (1974 година - 1975 г.) и ЦСКА - София (1975 година - 1977 г.), с който става първенец и голмайстор на страната през 1976 година

През 1974 година, с 23 гола за "Черноморец ", става голмайстор на Южната "Б " група, през 1975 година на "А " група, с 20 гола за Ботев (Пловдив), а през 1976 година е голмайстор на ЦСКА - София с 10 гола в 29 мача.

Изключително сполучлив футболист, той има 7 мача и 2 гола за "А " националния тим, 1 мач за "Б " националния тим, 16 мача с 5 гола за младежкия и 12 мача с 4 гола за юношеския народен тим. В шампионата за Купата на европейските първенци, като футболист на ЦСКА - София, взе участие в 4 мача и отбелязва 1 гол.

На 25 януари 2017 година Иван Претъргов ни напусна след прекаран тежък инсулт.

Янка Рупкина е родена на 16 август 1938 година в с. Богданово, община Средец. Запява национални песни от дребна и единствено на 22 години печели първа премия от събор-надпяване в село Граматиково. След положителното си показване на този музикален конгрес е поканена да се яви на конкурс за солистка на Ансамбъла за национални песни към Българското национално радио, който певицата печели и в продължение на 30 години професионалната ù кариера е обвързвана с него.

Стотици са песните Янка Рупкина за фонда на БНР, които са издадени в няколко грамофонни плочи на "Балкантон ". В доста от записите ù се откриват разновидности за модерна интерпретация на фолклорното песенно завещание. Осъществява доста съвременни фолклорни планове с трио "Спешен случай ", с композитора Димитър Пенев и кавалджията Теодосий Спасов. Нейната ария "Калиманку, Денку ", в обработка на Красимир Кюркчийски, впечатлява швейцарския продуцент Марсел Селие, който я подрежда измежду обичаните си в поредицата албуми от "Мистерията на българските гласове ".

В края на 70-те години на предишния век дружно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева основават извънредно известната групировка Трио "Българка ". С него Янка Рупкина печели международна известност и показва българското национално пеене по целия свят. Самостоятелно и с триото реализира взаимни планове със световно-известни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и "Трансглобал Ъндърграунд ".
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР