Plovdiv24.bg. В понеделник ОФ Пловдив 2019 отваря своите покани към София

...
Plovdiv24.bg. В понеделник ОФ Пловдив 2019 отваря своите покани към София
Коментари Харесай

Пловдив подава ръка на Варна и другите бивши конкуренти за важната 2019-а

Plovdiv24.bg . 

В понеделник Отечествен фронт " Пловдив 2019 " отваря своите предложения към София и Югозападен район, Варна и Велико Търново и район, кандидатствали дружно с града под тепетата, само че в последна сметка - изгубили борбата.

Отворените предложения ще са планове на обща стойност 500 000 лв., лимитът на един план пък ще е до 50 000 лв., разясниха от фондацията. Така неуспелите колективи в този момент ще имат опция да осъществят своите хрумвания.

Инициативата " Европейска столица на културата " е най-престижната купа в региона на културата на Стария континент. Замислена е за да способства за доближаването на европейските нации. Решение за нейното осъществяване е взето през юни 1985 година от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз по самодейност на тогавашния именит министър на културата на Гърция - Мелина Меркури. В интервала след 1985 година повече от 40 градa са определени за купата " Европейска столица на културата " – от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто. През годините това събитие се доразвива, без да губи първичния си план - да акцентира благосъстоянието и разнообразието на европейските култури и техните общи черти, да предизвиква по-доброто взаимно опознаване сред европейските жители и да подхранва чувството за принадлежност към една и съща европейска общественост.

Решението Пловдив да кандидатства за купата се ражда през 2010 година, когато група актьори и интелектуалци се сплотяват към тази идея. Сред тях са и някои от хората, работили за реализирането на Европейския месец на културата в Пловдив през 1999 г. Инициативата е подкрепена от локалната власт и на 27 септември 2011 година е основана Общинската фондация " Пловдив 2019 “, която има за цел да провежда и осъществя плана. 

Градът под тепетата е определен за " Европейска столица на културата 2019 " с решение на 13-членно интернационално жури на 5 септември 2014 година.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР