Burgas24.bg. Местната власт е задължена да посочи прилежащ район към

...
Burgas24.bg. Местната власт е задължена да посочи прилежащ район към
Коментари Харесай

Вижте какви промени предстоят в приема в първи клас!

Burgas24.bg .

Местната власт е задължена да уточни съседен регион към всяко учебно заведение, като най-съществен аршин при класирането е местоживеенето. Бургас предлага варианта  в 1 регион да  има приблизително по 3 учебни заведения. За тази цел тук-там в града ще има сливане на няколко квартала.

Най-много точки - 2000 ще получи първокласникът, който е с постоянен/ сегашен адрес, което живее над 3 години на посочения адрес, 1500 точки тези, които пребиват на адрес сред 1 и 3 години. За децата, които са регистрирани на адреса от по-малко от година ще има по 1000 (ако са създали това преди 31.12.2017 г.) или 300 (след 1.01.2018 г.).

500 точки ще носят на първокласниците при записването, в случай че живеят в прилежащ на учебното заведение регион.

Постоянен и сегашен адрес имат идентична тежест, значимо е от какъв брой време фамилията обитава на него. Ако някой родител опита да си направи нова регистрация тази година в регион, където си е харесал обещано учебно заведение, това няма да му даде преимущество при класирането. Той ще има по-малко точки от живеещо в прилежащ регион семейство, записано на адреса си предходната година и по-отдавна.

Допълнителни точки получават деца с увреждания, с умряли родители и така нататък При еднакъв брой точки с преимущество ще е подаденото по-бързо заявление.

Самото кандидатстване за поредна година ще се извърши в Бургас централизирано и по електронен път. Документи ще се одобряват и на място в учебните заведения. Ако желаят, родителите могат да аплайват за всички учебни заведения в града, само че би трябвало добре да преценяват подредбата. Те ще имат максимален късмет в своите региони по местоживеене, а за учебно заведение отвън тях ще би трябвало да чакат последващо класиране и съществуване на незаети места.

Ето по какъв начин са районирани учебните заведения в Бургас:

Район "Зора " - ОУ "Братя Миладинови ", ОУ "Васил Априлов ", ОУ "П. Яворов ". С най-вече точки там ще се възползват живущите в "Братя Миладинови ", и "Лазур ".

Район "Централна градска част " - ОУ "П.Р. Славейков ", СУ "Св. Св. Кирил и Методий ", ОУ "А.Г. Коджакафалията ".

В регион "Западна централна градска част " (включващ к-с "Възраждане ", секторът сред улиците Сан Стефано, Мария Луиза, Иван Вазов и Христо Ботев ") учебните заведения носещи най-вече точки ще бъдат СУ "Иван Вазов ", ОУ "Л. Каравелов " и ОУ "Княз Борис ".

"Меден рудник " ще бъде разграничен на два региона. В първи попадат учебните заведения "Елин Пелин " и "Петко Росен " зона А, В и Районен център. Във втори регион са ОУ "Найден Геров " и СУ "Константин Петканов ".

От през днешния ден стартира да тече един месец за запознаване на родителите с новите условия за банкет, оповестиха от Общината. За Община Бургас е най-важно тяхното мнение. Това е и една от тематиките, които ще бъдат разисквани в новия Родителски съвет към кмета Димитър Николов. Проектът към този момент е координиран с шефовете на всички бургаски учебни заведения и утвърден от тях. Едва след запознаването с всички отзиви по отношение на тази значима смяна, Общината ще внесе своето предложение за гласоподаване в локалния парламент.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР