Burgas24.bg. Омбудсманът е провокиран от жалба на бургазлия, който живее

...
Burgas24.bg. Омбудсманът е провокиран от жалба на бургазлия, който живее
Коментари Харесай

Общественият посредник на Бургас с интересни предложения за платеното паркиране

Burgas24.bg . Омбудсманът е предизвикан от тъжба на бургазлия, който живее в София и е заставен да заплаща, с цел да паркира пред жилището си в Бургас, до момента в който е на отмора през лятото.

Преди няколко дни при Стамболиев е постъпила тъжба от жител, притежаващ жилище в ж.к. " Лазур “. Той споделил, че  е  родом от град Бургас, само че е учител в НСА “ Васил Левски “ – София, а непрекъснатият му адрес е в столицата, живее и работи там.

Всяко лято  идвал в родният си град за интервал от близо 2 месеца. Никога не е имал проблеми до тази година, когато прибирайки се за тазгодишната си почивка открива, че жилището му попада в новосъздадената  " Зелена зона “ за паркиране. Мъжът желал да получи позволение – стикер, да употребява паркомясто пред блока, без да изпраща текстови известия, само че му било отказано, тъй като непрекъснатият му адрес е в София.

" Вярно е, че в Наредбата за изискванията и реда за платено и гратис паркиране на моторни транспортни средства в избрани зони на територията на Община Бургас, в Раздел IV  паркирането в така наречен " зелена “ или " синя зона “ се позволява единствено на лица, които имат непрекъснат адрес в зоната.

Запознат съм със злоупотребите, които бяха вероятни при регистрацията на лица и приемане на краткотраен адрес, както и с упълномощаването на лица, притежаващи МПС, и ползващи чартърен парцел, попадащ на територията на така наречен " платена “ зона. Тук, казусът е друг. Предлаганата смяна касае единствено собственици  на парцел с предопределение – жилище.

Предполагам ще се съгласите, че притежател на парцел, който заплаща налог и такса боклук за същия не трябва да бъде подложен в друго състояние от този, който живее непрекъснато тук. Несправедливо е на всеки час да пускаш SMS и да плащаш забележителна сума, с цел да може автомобилът ти да домува пред блока, в който живееш.

Смятам, че жителят, подал сигнал до мен, няма да е единственият с сходен проблем. От тази година, регионът на платената зона за паркиране в град Бургас е увеличена и не всички притежатели на парцели, попадащи на територията на платените зони, са осведомени с това.

Считам, че е належащо да се промени Наредбата за изискванията и реда за платено и гратис паркиране на моторни транспортни средства в избрани зони на територията на Община Бургас, в частта и за режима на платено локало паркиране на МПС по непрекъснат адрес.

Предложението ми е  да се вкара нова алинея към досегашният член 13, в която да бъде въведена годност на абонаментен стикер за период от 1, 2 до 3 месеца. /Между другото и в в този момент настоящата Наредба на никое място в чл.14, ал.3 посочващ наличието на стикера, не е въведен интервал на деяние на същия. Има го като опция на стикера, само че не е посочен в Наредбата/.

Възможност за закупуване на подобен стикер да бъде предоставена на лица, притежаващи неподвижен имот-жилище в град Бургас, чийто непрекъснат адрес не е в Общината, само че парцела им попада в някоя от платените зони за паркиране. Справедливо е жителите, които имат в благосъстоятелност парцели, попадащи в така наречен " синя “ или " зелена зона “, да могат да заплатят такса за зоната за паркиране, наоколо до техните жилища. От правото могат да се употребяват краткотрайно единствено притежатели, а доказването на събитията да става чрез документ за собственост-нотариален акт, контракт или различен удостоверителен документ и настояща информация за благосъстоятелност от Агенция вписвания. /Актуалната информация, е документът, който удостоверява, че недвижимият парцел по показания документ за благосъстоятелност, е към момента благосъстоятелност на лицето, което го показва и е нужен, с цел да не се злоупотребява от лица, които към този момент са продали парцела си, само че разполагат с копие от документа си за собственост/.

Мисля, че по образеца на винетните стикери е допустимо да се издават стикери за платено паркиране с отбелязване на интервал от няколко месеца на годност. На стикера за краткотрайно паркиране, /както и при винетката/ е допустимо да бъде маркиран друг период на деяние и да бъде заплащана надлежно цена, съгласно интервала на годност на стикера.

Възможно е вместо стикер да бъде издаван различен писмен документ, да вземем за пример Удостоверение, със предпазен знак, герб на Община Бургас, в което да е посочено интервала на годност, номера на автомобила и позволената зона за паркиране. Така няма да е належащо да се променя  главният стикер, издаван до момента по наредбата ", написа публичният медиатор.

Ето какви промени са нужни съгласно Стамболиев:

Чл.13. (изм. Протокол №36/19.12.2017 г.) В зона с въведен режим за платено паркиране, кметът със заповед може да вкарва режим на платено локално паркиране на МПС по непрекъснат адрес на притежателите им.

Ал.2 Право на платено паркиране за период от 1 до три месеца имат и притежателите на парцел с предопределение – жилище, попадащо в региона на Зоната за платено паркиране.

Чл.14. (3) Правото за платено локално паркиране по алинея 1, се упражнява въз основа на стикер, който съдържа: гербът на Община Бургас, знак за отбрана, следващ номер, надпис " платена зона “; номер на подзона, интервал на годност на стикера.

Чл.15. (1) Лицата по член 14, алинея 1 подават заявки за издаване на стикер по пример. Към заявката се показват следните документи:

1. Лична карта за засвидетелствуване на непрекъснат адрес;

2. Свидетелство за регистрация на МПС;

3. Документ, удостоверяващ друго правно съображение.

4. За лицата по чл.13, ал.2 - Нотариален акт, или различен документ за благосъстоятелност на неподвижен имот- с предопределение -жилище, дружно със Справка за благосъстоятелност на парцела от Агенция вписвания, издавана не по-късно от 5 дни преди датата на подаване на заявката

(2) Целогодишните стикери се издават в двуседмичен период, а месечните в три дневен период, след подаване на заявката и показване на образец от автентичен платежен документ за платена цена на услугата в избрания размер. Към стикера се ползва напътствие за прилагане.

Втори вид, в случай че решите да е уверение, вместо стикер: чл.13 ал(3) придобива следния тип: " Правото за платено локално паркиране по алинея 1, се упражнява въз основа на стикер, или уверение, който съдържа: герба на Община Бургас, знак за отбрана, следващ номер, надпис " платена зона “; номер на подзона, интервал на годност.

 Чл.15, ал.(2) Стикери се издават в двуседмичен период, а Удостоверения за месечно локално паркиране в тридневен период след подаване на заявката и показване на образец от автентичен платежен документ за платена цена на услугата в избрания размер. Към стикера и удостоверението се ползва напътствие за прилагане.

Разбира се и в двата случая, смяната би трябвало да бъде отразена и в Наредбата за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги на територията на Община Бургас, където в раздел 2.1.3 и 2.2.3 бъдат добавени надлежно и цените за краткотрайно издаваните стикери, или Удостоверения за месечно локално паркиране за 1,2 и 3 месеца и цените за тях.

Редно е цената да се образува както е образувана и годишната – на база месечна цена от 5 лева с Данък добавена стойност, само че е възможно и да е малко повишена най-много до 6 лева с Данък добавена стойност на месец.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР