УМБАЛ – Бургас АД е държавно лечебно заведение - акционерно

...
УМБАЛ – Бургас АД е държавно лечебно заведение - акционерно
Коментари Харесай

Министър Ананиев: Няма да има и ден без кардиохирургия в Бургас


" УМБАЛ – Бургас АД е държавно лечебно заведение - акционерно сдружение, в което страната, представлявана от министъра на опазването на здравето има 87,04 % от капитала. Съгласно Устава на сдружението, решението за предписание с недвижими парцели или вещни права върху тях, респективно отдаването им чартърен е от компетентността на съвета на шефовете на сдружението ", сподели министър Ананиев.

Той обърна внимание, че постигането на висока наемна цена за пространствата, които употребява към сегашния миг Специализираната болница по кардиохирургия и инвазивна кардиология е вследствие на извършен търг и наддаване от страна на участниците в търга, един от които е и тази болница.

" УМБАЛ – Бургас АД е отдал чартърен тези пространства след извършен търг, с оглед съблюдаване на правилата за гласност и бистрота,  без значение че в Правилника за реда за практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала за подписване на контракти за наем е очакван подобен ред единствено за еднолични търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала ", посочи министър Ананиев и акцентира на обстоятелството, че държавното лечебно заведение, като комерсиално сдружение, следва да подписва контракти за наем посредством процедури, които да подсигуряват икономическия му интерес и посредством които може да потвърди, че е постигнало най-изгодна наемна цена за сдружението.

" Независимо от горното, поради изключителната значителност на тази активност за популацията на област Бургас, Министерството на здравеопазването взе решение да поддържа УМБАЛ – Бургас АД за основаване на организация и предприемане на дейности с оглед дейностите по инвазивна кардиология и кардиохирургия да се осъществят от държавното лечебно заведение. В кратковременен период управлението на лечебното заведение следва да предприеме съответните законови дейности, за да се обезпечи достъпа на населението  до този тип здравна помощ ", сподели министърът на опазването на здравето.

" Надявам се, по този метод да бъде открито дълготрайно стабилно решение за оказване на квалифицирана здравна помощ на пациенти със сърдечносъдови болести от област Бургас  от УМБАЛ – Бургас АД. Няма да допуснем и един ден популацията да остане без тази помощ ", приключи министър Ананиев.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР