Burgas24.bg. Първото е издаваните от Министерство на околната среда и

...
Burgas24.bg. Първото е издаваните от Министерство на околната среда и
Коментари Харесай

Кметът Николов поиска повече правомощия, за да се бори с мръсния въздух

Burgas24.bg.

Първото е издаваните от Министерство на околната среда и водите сложни разрешителни за промишлени предприятия, намиращи се на територията на общините да се утвърждават с 2/3 болшинство от общинските препоръки. Другото е налаганите санкции на промишлените предприятия да остават в общинските бюджети, където са установени, а събраните средства да се изразходват за възстановяване на качеството на въздуха. Третото е кметовете на общините да имат пълномощия да постановат наказания и насилствени административни ограничения при установени отклонения от параметрите.

От началото на годината до този миг Община Бургас е издала 711 наказателни постановления, свързани с чистотата на въздуха. Според съда обаче кметът няма право да глобява и делата биват изгубени. " Законът не ни дава тези пълномощия. Тук е моментът да желая от вас с ваша декларация да увеличим тези пълномощия ", обърна се към общинските съветници кметът Николов.

Градоначалникът напомни, че Община Бургас е първата и единствена у нас, която е закупила със лични средства мобилна станция за надзор на въздуха, макар, че не е задължена да го прави. По думите му няма друга община, която да излъчва в действително време индикаторите от станциите в града. Администрацията е кандидатствала и по всички вероятни съществуващи екологични стратегии.  

Николов посочи, че в името на чистия въздух не е разрешавал в Бургас да стъпят три огромни промишлени предприятия. Едното е било за преправка на азбест, другото за произвеждане на бял силикон, а третото за преправка на гориво от боклуци.

Кметът поддържа докладната бележка, с която се разрешава подписване на контракт сред Община Бургас и самостоятелна интернационална лаборатория за осъществяване на непрестанен мониторинг на концентрацията на замърсителите в атмосферния въздух и правене на цялостен разбор на качеството на атмосферния въздух на територията на Бургас.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР