Varna24.bg Венцислав Сивов, председател на ПК Транспорт към Общински съвет

...
Varna24.bg Венцислав Сивов, председател на ПК Транспорт към Общински съвет
Коментари Харесай

Венцислав Сивов: Има момент на дискриминация с новите цени за превоз на пътници в градския транспорт

Varna24.bg Венцислав Сивов, ръководител на ПК " Транспорт " към Общински съвет Варна.

" Един от най-важните въпроси, касаещи превоза на Варна е новото ценообразуване на транспортните документи, които не сме огледали в комисията по превоз.  Комисията по финанси прегледа предлагането и то беше признато, като след решение на Общинският съвет цената на билета, закупен от машините става 1,50 лева, а билет, закупен вътре в транспортното средства скача на 2 лв..

Тук обаче има миг на дискриминация за хората, които пътуват всекидневно по една и съща линия, а на тяхната спирка няма машина. Аз, като ръководител на ПК " Транспорт “, не бих разрешил повдигането на тази цена.  

В момента на жителите им е доста преференциално да пътуват за 1 лев на час с опция за промяна на няколко рейса. В момента при карта за 10 пътувания имат левче бонус, за по-голяма сума също има бонуси. Когато променяхме наредбата в края на 2020 година, споделих, че нямаме инфраструктура да поемем тази натовареност от позиция на машините. Тогава трябваше да помислим и предложим картите да имат повече бонуси, да има по-преференциални цени. Всички сътрудници поддържаха мнението ми, че би трябвало да наблегнем на картите, с цел да няма скупчване на хора край машините. Сега към този момент стигнахме до заключението, че с машините има проблеми и не могат да поемат трафика.

Дори варненци да стартират всеобщо да купуват карти, отново ще ги зареждат от машините. Идеята е пасажерите да валидират единствено картите, което да става бързо, а туристите да употребяват по-скъпите билети. В миг на тази инфлация и повдигането на всички енергийни източници, не считам, че е удачно с този добър бюджет, с който се хвалим, да вдигнем цените.

Що се отнася до задълженията на " Градски превоз “, получих писмо в комисията, където се показва, че има отговорности от близо 2 млн.лв. към разнообразни снабдители. Очаквам доклад от ТАСРУД за постъпленията за първите 6 месеца на годината от закупуването на електронни карти и билети.

На предната ПК Финанси разгледахме загубите на Градски превоз, бяха към 2, 3 млн.лв., считам, че не е толкоз огромна, ще се наложи да я покрием от нашите налози, само че концепцията за нарастване на билета предизвика напрежение измежду жителите.

Относно тематиката с новите рейсове, имам уверението на компания " Градски превоз ", че са завършили процедурите и сега до юни 2022 година ще имаме първите рейсове на ток, т.е. наречените екологични рейсове.

Автопарка не е добро здраве и в случай че излезе някой от рейсовете от строя мъчно се оправяме.

Започнахме да работим по плана за лека железница, която ще минава през едно трасе, с което ще се преценяват всички рейсове, тъй че да са синхронизирани с нея маршрутите.

Новата транспортна скица, която се дискутираше, предвиждаше на дребни курсове по-често да има повече рейсове, с цел да има прикачване. За да не се движи една линия с цялостни рейсове, а другите празни, по този начин " Градски превоз " ще е усъвършенстван и по-добър за жителите. Транспортната скица беше пусната за полемика, поканих жителите да входират писма с оферти до мен, с цел да ги обсъдим ипрепратим към администрацията, само че на този стадий единствено я представихме и не е утвърдена дефинитивно.

Относно железницата тя беше показана обществено и сега се работи по план, който да посочи трасето ", разяснява Венцислав Сивов.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР