Целта на профилактичните програми, каквито СБАЛОЗ – Варна провежда традиционно

...
Целта на профилактичните програми, каквито СБАЛОЗ – Варна провежда традиционно
Коментари Харесай

Профилактични прегледи за рак на маточната шийка и на кожата в СБАЛОЗ – Варна


Целта на профилактичните стратегии, каквито СБАЛОЗ – Варна организира обичайно всяка година, са новооткритите случаи да са във все по-ранна фаза, което дава по-голям късмет за преживяемост на пациентите.

Редовните профилактични прегледи са единственият метод да се открие в точния момент ракът на маточната шийка. За да се избегнат по-тежките последствия от заболяването, е значимо дамите най-малко един път годишно да вършат гинекологичен обзор и цитонамазка, с цел да са сигурни, че са здрави. Всяко кървене отвън месечния цикъл, изключително контактното кървене – след сексуален акт, при промивка или други би трябвало да заостри вниманието и  дамата би трябвало да се прегледа.

По-обилното течение, изключително в случай че е кърваво, също е сигнал, че имаме сериозен проблем. Към наложителните сигнали, че дамата би трябвало да посети гинеколог можем да прибавим подуването и болките в корема, изясняват АГ-специалистите на болничното заведение.

През ноември профилактични прегледи в АГ-кабинета ще прави доктор Светослав Узунов  всеки вторник, сряда, четвъртък и петък от 10 до 12 часа.

Изключително сериозна наклонност на годишно повишаване в международен мащаб има и при рака на кожата. На него се падат към 50% от случаите.

Меланомът е най-опасният тип рак на кожата. Всяка година към 200 000 души по света схващат, че имат това заболяване, а 46 000 умират от него. За разлика от другите типове рак, смъртните случаи от меланом се усилват и се чака да стигнат до 80 000 към 2030 година.

Болестта визира хората в млада възраст. Повечето случаи са регистрирани при пациенти сред 25 и 65 години. В България годишно се диагностицират към 470 души, а към 180 умират от меланом.

95% от ракът на кожата не е меланом, само че също е рисков.

Ракът на кожата може да наподобява по друг метод и по тази причина рекомендацията на експертите е, когато хората имат някакво образувание да търсят профилирана помощ, тъй като има начални форми на рак или по-редки форми, които остават незабележими даже и за хора с здравно обучение.

Специалистите поучават да се вършат постоянно профилактични прегледи на бемките, с цел да се заловен в начална фаза формите на злокачествено онкологично заболяване.

От 1 до 30 ноември в СБАЛОЗ – Варна профилактичните прегледи за рак на кожата ще се правят от 10 до 12 часа в понеделник, вторник, четвъртък и петък в Кожен кабинет от доктор Бисерка Въжарова.

Записването на пациенти за безвъзмездни профилактични прегледи за рак на маточната шийка и рак на кожата през ноември ще се прави на регистратурата на СБАЛОЗ – Варна на бул. " Цар Освободител “ 100 и на телефон 052/975-840.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР