Дисциплинарно уволнен служител на ОП „Паркиране и репатриране“ –Пловдив съди

...
Дисциплинарно уволнен служител на ОП „Паркиране и репатриране“ –Пловдив съди
Коментари Харесай

Контрольор на “Синя зона“-Пловдив цяла година изнудвал инкасаторки да му дават пари тайно

Дисциплинарно уволнен чиновник на Оперативна програма „ Паркиране и репатриране “ –Пловдив съди предприятието и изиска да му бъдат платени малко над 7000 лева В.П. изискал да бъде заплатен, тъй като счита, че е уволнен непозволено и при неспазване на закона. Затова той завел иск против шефът Ненко Калакунов, подписал заповедта за уволняване.

Преди години ищецът В. бил нает на работа, с цел да управлява активността на инкасаторите в „ Синя зона “-Пловдив. Той работел за предприятието от 2013г. насам и на месец му плащали заплата от 1 183 лева През 2021г. обаче контрольорът бил дисциплинарно уволнен, тъй като било разкрито, че редовно злоупотребява с ситуацията си и изнудва подчинените му. Той ги карал да ми дават „ пари под масата “, а в случай че те не се съгласявали - В. ги заплашвал, че ще ги реалокира на по-недоходоносни улици в обсега на „ Синя зона “.

Като очевидци по делото били извикани две от инкасаторките, които твърдели, че В.П. е налагал напън. Те дали своите показания. Двете показали, че в продължение на година В. желал от тях разнообразни суми пари. Едната признала, че той я карал да му заплаща по 150 лева всеки месец, с цел да я държи на работа на избрана улица.

Друга от инкасаторките пък споделила пред съда, че пари на В.П. не давала. Тя обаче плащала на различен негов сътрудник, отново по същата причина. По нейни думи П. не ѝ е желал в никакъв случай пари, тъй като „ играел самичък “, откакто се скарал с другите от вътрешния надзор по какъв начин да си разделят сумите.

В.П. обаче отрекъл пред съда в миналото да е принуждавал никой от чиновниците „ инкасатори " да му дават парични средства.

Затова те разпитали още един очевидец по делото Б., а след неговите показания въпросът се заплел още повече. Б. също бил част от вътрешния надзор на Оперативна програма „ Паркиране и репатриране “. По негови изказвания две от инкасаторките също правели нарушавания, само че на тях им се разминавало. Едната даже идвала пияна на работа и забравяла да пуска талони на колите. Инкасаторката два пъти боледувала от Ковид за една година, само че за нея имало двоен стандарт - не се издавали наставления. По данни на същия очевидец шефът на предприятието Ненко Калакунов принуждавал инкасаторките да свидетелстват против шестимата административни експерти. В противоположен случай те щели да бъдат уволнени. Така той намкнал, че може би В.П е натопен.

След като разгледали обстоятелствата и събитията към всички показания магистратите решили, че В.П. е уволнен в сходство със закона и неговите претенции са неоснователни.

Съдът взел поради показанията на инкасаторките. Дори това, че едната не е била на работа на 8 март 2021г., когато е твърдяла даването на пари, не разколебава изводите на магистратите, че описаните други нарушавания са осъществени от В.П. Магистратите показват като явно, че вместо да управлява активността на инкасаторките по паркирането и инкасирането на билети, ищецът се е облагодетелствал с приемането на парични суми посредством изнудване.

Съдът е ревизирал и свидетелските показания на Б., който твърдял, че шефът на предприятието изнудвал инкасаторки да свидетелстват против съответни шестима чиновници. Не било открито да е оказван напън.

Ето за какво магистратите сметнали, че искът на В.П. се явява безпочвен и като подобен следва да бъде отритнат. По мощ на последното те не почели желанието на ищеца да му бъдат изплатени 7099лв. по тази причина, че е бил незает в продължение на шест месеца.

Освен това дисциплинарно уволненият чиновник на Оперативна програма „ Паркиране и репатриране “ ще би трябвало да се разплати за разноските, които на общинското дружество е отделило за делата с него. Така той има да им издължи 650лв. за адвокатско заплащане. Решението предстои на обжалване пред Пловдивски областен съд.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР