Дисциплинарната комисия на ФИФА наложи глоби на футболните федерации на

...
Дисциплинарната комисия на ФИФА наложи глоби на футболните федерации на
Коментари Харесай

Етнически провокации и лошо поведение: ФИФА глоби Хърватия, Сърбия и Саудитска Арабия

Дисциплинарната комисия на ФИФА наложи санкции на футболните федерации на Хърватия, Сърбия и Саудитска Арабия. Наказанията са за етнически провокации при тимовете на Златко Далич и Драган Стойкович, и за неприятно държание на терена при саудитците.

Хърватският отбор би трябвало да заплати 50 580 евро, тъй като почитателите на тима обиждаха вратаря на Канада Милан Борян, който има сръбски корени.

А сръбската федерация е санкционирана с 20 230 евро поради политически транспарант против прилежащо Косово, който бе повдигнат в съблекалнята преди откриващия мач с Бразилия.
 Serbia Снимка: Фейсбук
Банерът в сръбски цветове изобразява карта на страната, която включва територията на някогашната провинция, и надпис „ Няма да се предадем “. Косово е самостоятелна страна от 15 години, въпреки и не приета от всички страни – една от тях е Сърбия.

Косовската футболна федерация публично се оплака на ФИФА от транспаранта, който беше окачен над шкафчетата на двама играчи на Сърбия на 24 ноември.

Хърватският тим пък е осъден за „ потреблението на думи и предмети за предаване на обръщение, което не е уместно за спортно събитие “.

Канадецът Милан Борян, който стана цел на обиди и насмешки, е роден в регион на Хърватия със забележителен % етнически сърби. Той и фамилията му напущат родния си град Книн през 1995 година, когато той е високомерен от хърватските сили по време на интервенция „ Буря “. Тогава, наред с по-конвенционални средства, етническите сърби всеобщо са бягали с трактори.
 Knin Снимка: Фейсбук
По време на мача с Канада на 27 ноември един от транспарантите, които хърватските почитатели издигнаха, присмехулно подменя комерсиалното обръщение на един от известните производители на трактори, с цел да насочи вниманието към Борян. Имаше и викания „ Борян е усташ “ - иронична отпратка към хърватското фашистко придвижване от Втората международна война, което е управлявало по този начин наречената Независима страна Хърватия - марионетна страна на нацистка Германия. Властите в НДХ ръководят концентрационни лагери за евреи, етнически сърби, роми и други малцинства, в това число Ясеновац, който се счита за един от десетте най-големи лагери в Европа.

ФИФА санкции и Саудитска Арабия с 30 350 евро за неприятно държание на тима, който получи шест жълти картона в мачовете против Аржентина и Мексико.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР