Дистанцията между граждани и власт продължава да расте, показва ново

...
Дистанцията между граждани и власт продължава да расте, показва ново
Коментари Харесай

„Афис”: Дистанцията между граждани и власт продължава да расте

Дистанцията сред жители и власт продължава да пораства, демонстрира ново изследване на организация „ Афис”. Институциите, които се употребяват с най-голямо доверие измежду българските жители, са националният омбудсман и президентът. За месец юни позитивното доверие в тях е надлежно 60,3% и 58,4%

Това са и институциите, които през последната година са неоспорим водач и се радват на огромно публично утвърждение, показват от „ Афис”.

„ На пръв взор тези данни демонстрират нещо закономерно: персонифицирани институции, които са с релативно свежи лица на обществено-политическия терен, както и външната легитимност на европейските структури са доста по-одобрявани. В същото време локалният политически хайлайф, ситуиран по етажите на властта, и образуваното преди единствено преди една година държавно управление, заедно страдат от продължителен дефицит на позитивно отношение”, разясняват социолозите.

Снимка: АФИС

Далеч обратно се подрежда Европейският съюз, който съумява да генерира позитивно доверие измежду 45 на 100 от българите, само че към този миг, въпреки и с малко, резервира позитивния си рейтинг. Следват поредност от институции с обичайно отрицателен рейтинг – локалната власт и органите на реда, надлежно с 41 и 37 на 100, допълват от организацията.

Изпълнителната и законодателната власт са най-проблематични. Кабинетът се употребява с доверието на близо 32%, до момента в който Народното събрание съумява да печели благосклонностите на едвам 23 на 100 от българските жители. Традиционно доверието в правосъдната власт е най-ниско – 20%, само че това равнище от дълго време не се движи, показват от „ Афис”.

Според данните за трети следващ месец искащите оставка на държавното управление са повече от неговите последователи, а силите на съпротива и ръководещи лека бавно се изравняват.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР