Дискусията за бюджета на Европейския съюз за периода 2021-2027 г.

...
Дискусията за бюджета на Европейския съюз за периода 2021-2027 г.
Коментари Харесай

Бюджетът на ЕС: Лидерите спешно трябва да надхвърлят националните си цели

Дискусията за бюджета на Европейския съюз за интервала 2021-2027 година едвам стартира, само че се обрисува дебатите да бъдат бурни. Битката за бюджета обичайно е една от най-ожесточените в Брюксел, а разликите сред някои страни членки и в този момент са огромни. Днешното съвещание на Европейския съвет, на което това ще е една от основните тематики, е мотивът за публикация на еврокомисаря по бюджет и администрация Йоханес Хан, която " Дневник " разгласява извънредно за България. Заглавието и преводът са на редакцията.

Преговорите за седемгодишната бюджетна рамка на Европейския съюз навлизат в решителна фаза. Макар на пръв взор това да наподобява като механически бюджетен спор, в реалност резултатът ще дефинира какво Европейският съюз ще може да направи за своите жители.

Комисията показа предложенията си през май 2018 година, същинските договаряния започнаха тази година и финландското председателство в този момент предложи компромис. Това несъмнено е сложна задача. Позициите на страните членки са диаметрално разнообразни , като някой приканват за стягане на коланите на фона на Брекзит, други настояват, че основни браншове като земеделие и районно развиване се нуждаят от продължаваща поддръжка.

Ключов въпрос, изразен от доста от тях, е дали вноската на всяка страна в бюджета на Европейски Съюз ще донесе най-високата стойност за парите на данъкоплатците им.

Това е безусловно въпрос за милиард евро. С вероятни отговори, включващи общата селскостопанска политика и околната среда, обществените и районни разноски, новите и подсилени цели, вариращи от нововъведения, цифровизация и вложения до миграция, външни дейности, защита и сигурност, планът на Комисията от май предходната година излага едно реалистично предложение.

На равнище от 1.114% от брутния народен приход на Европейски Съюз, той е учреден на предпоставката, че бюджетът на Европейски Съюз за бъдещето би трябвало да е съвременен и упорит , взимайки поради финансовия дефицит, подбуден от Брекзит.

В същото време нашето предложение разрешава на Съюза да се оправи с геополитически провокации и да стане по-силен световен състезател .

С оглед на изгодите от единния пазар, за който се прави оценка, че способства с към 6% приблизително на година за европейската стопанска система, националните вноски, нужни за финансиране на бюджета от приблизително по-малко от 1% от Разузнавателна служба на ФРГ на Европейски Съюз по силата на предлагането на Комисията, са, казано просто, доста добра договорка.

През миналата година и половина Съюзът направи значими стъпки към установяване на своя Стратегически дневен ред и цели, като усилване на климатичните дейности, обществено обективен зелен преход, опция за европейска цифрова промяна, конкурентоспособност, поощряване на умения и обучение, научни проучвания и нововъведения, гарантиране на сигурността, сигурността и защитата на европейските жители, мощна и дейна лидерска роля в света. И най-после, само че не на последно място – ефикасно решение на провокациите, свързани с миграцията и ръководството на границите на съюза.

Това са дейностите, които дават ясна европейска добавена стойност, тъй като никоя обособена страна не може да се изправи пред тези провокации сама . Действия, които европейските жители желаят!

Бюджетът на Европейски Съюз би трябвало да бъде избран по подобен метод, че да разреши на Европейски Съюз да извърши тези обещания към европейските жители. Не можем да откъсваме целите от бюджета и ще би трябвало да подкрепим думите си с действителни дейности: в противоположен случай ще уроним надеждността на Европейски Съюз в очите на жителите му и на световната сцена.

Предложението на Европейската комисия взима поради също по този начин вярното използване на фондовете, което е отговорност към европейските данъкоплатци. Спазването на разпоредбите и положителното финансово ръководство, доказано от Сметната палата, би трябвало да останат основна цел в идващото потомство фондове дружно със зачитането на върховенството на закона и нулевата приемливост към измами като съществени управителни правила за разноските на Европейски Съюз.

Успешният резултат от договарянията за МФР зависи от две предварителни условия: непоколебимото гонене на груповите облаги, което надвишава националния интерес, и положителната воля да се вършат отстъпки и да се реализира компромис, в който цялото е по-голямо от сбора на неговите елементи.

Сега водачите, които се срещат в Европейския съвет, незабавно би трябвало да надвишават лимитираните национални цели и да се концентрират върху това къде Европа може да реализира повече групово за хората и стопанската система си, повече за геополитическия интерес и климата, в сравнение с би могло да се направи във всяка една от столиците на Съюза. Това е решение от първостепенна значимост и тест за интернационална и политическа отговорност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР