Дискусията протече в три панела По отношение на темата за „Устойчивите

...
Дискусията протече в три панела
По отношение на темата за „Устойчивите
Коментари Харесай

Заместник-министър Момчил Неков взе участие в среща на министрите от Вишеградска група и България, Румъния, Хърватия и Словения

Дискусията протече в три панела

По отношение на тематиката за „ Устойчивите продоволствени системи " болшинството делегации подчертаха значимостта на късите вериги за доставки, като главен поръчител при рецесии за обезпечаване на продоволствената сигурност. Продоволствено самостоятелна система може да бъде реализирана посредством повишение на продуктивността. Комисар Войчеховски поддържа България в концепцията за основаването на логистични центрове, акцентира значимостта на намаляването на разхищението на храни, стимулиране на обединяването на земеделските производители в организации на производители, построяването на локални пазари и намирането на способи за съкращаване на изминатите километри от фермата до трапезата на всички храни и артикули, като посочи, че това са значими стъпки за гарантиране на продоволствената сигурност. Той акцентира смисъла на обмена на положителни практики в тази област.

В светлината на рецесията в Украйна, всички участници показаха своята взаимност, като подчертаха потребността от взаимни и координирани дейности за гарантиране на продоволствената сигурност на популацията на Европа.

Втората полемика беше на тематика „ Устойчиви въглеродни цикли и ролята на земеделието и опазването на почвата в постигането на задачите за климатична индиферентност ".

Повечето страни членки в това число България подчертаха, че не разполагат с създадени практики и методологии за пресмятане на погълнатия въглерод и понижаване на парниковите газове, само че работят интензивно, в това число с научните среди, за въвеждането на такива модели, способи за пресмятане и продан на положителни практики. Повечето държави-членки подчертаха, че въвеждането на такива практики не би трябвало да води до увеличение на административната тежест за земеделските стопани и би трябвало да подсигурява съответни тласъци. Комисията подчертава върху метода на показване на информацията на заинтригуваните страни, за да не се основават страхове у фермерите и се съгласи, че те би трябвало да получат заслужено възнаграждение за напъните си.

Делегациите разискаха също Стратегическите проекти на ОСП, като подчертаваха върху по-справедливото систематизиране на средствата и увеличената екологична упоритост. България се подрежда измежду първите три страни по % на национално съфинансиране, дружно с Чешката република.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР