Диригентът Кирил Търпов, първият и единствен директор на фондация „Пловдив

...
Диригентът Кирил Търпов, първият и единствен директор на фондация „Пловдив
Коментари Харесай

Диригент сподели невероятен спомен за Ваня Костова и нейните...

Диригентът Кирил Търпов, първият и единствен шеф на фондация „ Пловдив 2019”, който бе назначен с конкурс, е покъртен от загубата на Ваня Костова.

„ Отиде си огромната ми другарка... Прекрасната певица, която познавам от 1979-а... С която сме пели и свирели денонощия”, написа във Facebook той.

Търпов описа пред Марица.бг, че познава Ваня още от 1979 година, когато и двамата са първокурсници в Консерваторията.



„ Аз следвах „ Дирижиране”, а Ваня беше в „ Естрадния факултет” с „ Пеене”. Беше доста слабичка, с очила и късо подстригана. В стаята бяхме четири момчета – композиторът от Пловдив Валентин Ботев, неговият брат Владимир Ботев и невероятният пианист Петър Дейничин – огромния брат на Марио Хосен”, спомня си диригентът.



Първокурсниците имали пиано в стаята.

„ Тъй като бяхме с друга аура и ползи и предпочитахме да сме сами и единствено в компанията на Ваня. Бяхме като четиримата мускетари и Ваня Костова! Затваряхме се и свирихме Бах – прелюдии и фуги или ги пеехме на четири гласа. Ваня бе непрекъснато с нас. Тя пееше Бах, Менделсон и други стойностни неща. Нямаше тези обикновени и плитки ползи, които имаха огромна част от студентите от естрадния факултет. Тя искаше да стане нещо, което да е по-дълбоко и по-сериозно”, описа за Марица.бг Кирил Търпов.

В края на образователната година първокурсникът Кирил Търпов излязъл на квартира, само че другарството му с Ваня Костова траяло и през годините.

„ Тя взе участие на фестивалите ми в Пловдив преди да отпътува за Съединените щати. За последно я поканих предходната година за огромен концерт в Свиленград – за празника на поезията и състезанието „ Жената – обичана и майка”. Идеята бе октомври месец тя да има огромен независим концерт. Заради коронавирус се отсрочи. За последно приказвах с нея по едно предаване по радио „ Хоризонт” неотдавна. Не го възприемам – по какъв начин тогава успяхме да си кажем няколко думи, а след няколко дни тя пое към далечния, по-добър свят”, споделя маестро Търпов.



От другите трима мускетари от далечната 1979 Валентин живее в Пловдив, а брат му Владимир и Петър са в чужбина. „ И тримата са в потрес, откакто научиха за кончината на Ваня”, описа Кирил Търпов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР