Диригентът Густаво Дудамел ще заеме поста на музикален директор на

...
Диригентът Густаво Дудамел ще заеме поста на музикален директор на
Коментари Харесай

Густаво Дудамел ще бъде новият директор на Нюйоркската филхармония

Диригентът Густаво Дудамел ще заеме поста на музикален шеф на Нюйоркската филхармония от началото на 2026 година, оповестиха Ройтерс и Агенция Франс Прес. Известният със своята активност Дудамел управлява филхармоничния оркестър на Лос Анджелис от 2009 г. 

" Ню Йорк Таймс " назова Лосанджелиската филхармония " най-значимият оркестър в Съединени американски щати " с помощта на наличието на Густаво Дудамел.

Диригентът разгласи, че е признателен на музикантите и управлението на Нюйоркската филхармония за опцията за взаимна работа, цитирайки испанския стихотворец Федерико Гарсия Лорка: " Всяка стъпка ни води към нов свят. " " Имам достойнството да бъда разгласен за новия музикален шеф на филхармонията в Ню Йорк и по този начин да ходя по стъпките на Густав Малер, Артуро Тосканини и Ленард Бърнестейн ", написа още диригентът в Twitter.

“Cada paso que damos en la tierra nos lleva a un mundo mejor. ”

“Every step we take on earth brings us to a new world. ”

– Federico García Lorca
— Gustavo Dudamel (@GustavoDudamel)
Филхармоничният оркестър на Ню Йорк е най-старата музикална институция в Съединени американски щати - учреден е през 1842 г. 

Дудамел, който е на 42 години, е дирижирал 26 концерта с филхармоничния оркестър на Ню Йорк от 26-годишната си възраст до момента. На 27 години стартира работа в Лос Анджелис - дирижира в концертната зала на " Уолт Дисни " и в " Холивуд боул ", популяризирайки американска музика и модерни композитори.

Венецуелецът е най-известният представител на мрежата музикални учебни заведения " Ел Система " в родната си страна. Дудамел дава началото на сходен план в Лос Анджелис през 2007 година - Младежки оркестър към филхармонията на Лос Анджелис. Този оркестър е обучил 1500 младежи, предоставяйки им безвъзмездни уроци и принадлежности.

Густаво Дудамел произлиза от семейство на музиканти - майката му е учителка по пеене, а татко му е тромбонист.

Gustavo Dudamel will become music director of the New York Philharmonic for the 2026-27 season, ending a heralded tenure with the Los Angeles Philharmonic that began in 2009.
— The Associated Press (@AP)
Изпълнителният шеф на филхармонията в Лос Анджелис Чад Смит поздрави Густаво Дудамел, казвайки, че той е оставил неизличима диря в класическата музика, в оркестъра и в самия Лос Анджелис.

Смит и Дудамел са в основата на някои от най-амбициозните планове на филхармонията в Лос Анджелис. Сред тях е точно Младежкият оркестър на Лос Анджелис, проявяващ опцията хората да трансформират живота си с помощта на музиката. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР