Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще направи нова проверка

...
Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) ще направи нова проверка
Коментари Харесай

ДНСК ще направи нова проверка на преместваемите обекти в Слънчев бряг

Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) ще направи нова инспекция на над 100 преместваеми обекта на трите плажа в Слънчев бряг. Това е разпоредил министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков, оповестиха от ведомството му.

Съобщението на Министерство на регионалното развитие за новата инспекция на Слънчев бряг идва ден откакто вицепремиерът Валери Симеонов разгласи, че страната би трябвало да отстрани 11 противозаконни обекта на Слънчев бряг и сезира за това прокуратурата.

Експертите от ДНСК ще ревизират дали дават отговор на условията за преместваем обект или са градежи по смисъла на Закона за устройство на територията, както се показва в подадения на 1 юни сигнал от вицепремиера Валери Симеонов лист с обекти. Проверката ще продължи до 15 юни.

Регионалният министър уточни, че преместваемите обекти са от компетентността на локалната власт. Те са сложени по съгласувана от Министерството на туризма скица и съгласно наредбите на разпоредба на община Несебър.

ДНСК е взела участие на благосклонност в предходната инспекция, сподели Нанков. Докладът от нея ще бъде допълнен с информация за това кои от преместваемите обекти или елементи от тях са от по-висока категория, каквито подозрения има. Ако се откри, че има такива, тогава ДНСК ще бъде способена да вземе отношение, съобщи районният министър.

В момента ДНСК не е способена да отстранява преместваеми обекти, в случай че те са сложени в прорез с утвърдената скица или с наредбата на община Несебър, разяснява още Николай Нанков. Не излизаме от пълномощията си по Закона за устройство на територията и няма да ги превишим, добави той.

Група депутати внесоха промени в закона, които плануват на ДНСК да бъдат дадени пълномощия да управлява и отстранява нелегално сложени преместваеми обекти, подсети той. Даваме мнения по отношение на плажовете в националните курорти. Не бягаме от тази отговорност, само че все още нямаме написана такава, сподели още Нанков.

В началото на март Върховната административна прокуратура (ВАП) заяви, че е почнала инспекция за частни парцели в границите на плажната линия на курорта Слънчев бряг. Повод за инспекцията бяха изявления в медиите на министъра на туризма Николина Ангелкова, че институциите са безсилни пред павилионите в курорта, тъй като са ситуирани върху частни терени на плажа.

Тази инспекция е завършила без да са открити нарушавания, сподели ръководителят на ВАП Ася Петрова пред Mediapool.

Тя изясни, че ВАП е упълномощила на Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) да ревизира дали има нарушавания, тъй като Министерство на регионалното развитие е отговорно за държавната благосъстоятелност.

За централния плаж на Слънчев бряг не са били установени нарушавания. За северния плаж е била отстранена очевидна фактическа неточност. За южния плаж са били извадени територии, поради влезнали в действие правосъдни решения. Това е открила направената от Министерство на регионалното развитие инспекция, се споделя в отговора на ведомството изпратен до ВАП на 11 април, сподели Ася Петрова, началник на ВАП, пред Mediapool.

В него е било посочено още, че джобовете не са част от морските плажове, само че не излиза наяве какво тъкмо се има поради под това определение.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР