Дирекцията по образование в район Лос Анджелис прие българския език

...
Дирекцията по образование в район Лос Анджелис прие българския език
Коментари Харесай

Българският език влиза в официална програма в Калифорния

Дирекцията по обучение в регион Лос Анджелис одобри българския език като част от програмата Seal of Biliteracy (Сертификат за двуезичност). Това заяви генералният консул на България в Лос Анджелис, Веселин Вълчев.


След двегодишни договаряния на генералното консулство и българското учебно заведение „ Св.Св. Кирил и Методий “ на локално и щатско равнище, Дирекцията по обучение в регион Лос Анджелис одобри българския език като част от програмата Seal of Biliteracy (Сертификат за двуезичност). Първият изпит за признание владеенето на български език ще се организира на 22 февруари 2020 година в българското учебно заведение,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ в Лос Анджелис.

Българо-Американска културно просветителна фондация F към българското учебно заведение,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ подписа съглашение с МОН и СУ,,Св.Климент Охридски‘‘ и стана лицензиран Център за подготовка и осъществяване на отдалечени изпити за равнище на притежаване на български език в чужбина. Освен за „ Сертификат за двуезичност “, българското учебно заведение,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ също предлага и подготовка за изпитите за всички равнища на притежаване на български език по програмата ALTE.

Изпитът е открит за възпитаници от 5-и, 8-и клас и зрелостници от държавните учебни заведения в Лос Анджелис за приемане на Seal of Biliteracy Pathway Award. Нивото на притежаване за 5 клас е А1, за 8 клас - А2 и за приемане на „ Сертификат за двуезичност “, минималното равнище е В1.

След сполучливо полагане на изпита, учениците получават документ с безсрочна годност и интернационално самопризнание. „ Сертификатът за двуезичност “ се признава от щатското министерства на образованието в Калифорния и от други щати в Съединени американски щати, в Европа, както и балобразуваща оценка по български език при кандидатстване във висши образователни заведения в България. Много от университетите в Съединени американски щати признават владеенето на втори език, което се зачита като изискан изпит.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР