Директорският борд на държавната фирма Автомагистрали, която управлява милиардите за

...
Директорският борд на държавната фирма Автомагистрали, която управлява милиардите за
Коментари Харесай

Подбрани калинки кацнаха като директори в държавната „Автомагистрали“ часове преди оставката на кабинета

Директорският ръб на държавната компания „ Автомагистрали ”, която ръководи милиардите за градежа на „ Хемус ” и автомагистралата до Видин, е със заменено управление. Промяната е обявена във вторник следобяд, като безусловно час-два преди акад. Николай Денков да подаде оставка на държавното управление, в централата на сдружението идва протокол. Подписан е от районния министър Андрей Цеков.

 

Според документа общото заседание на сдружението същия ден било решило да приключи договорите на досегашното управление и да назначи нови шефове. Само да уточним, че досегашното управлението е определено с конкурс, а до приключване на мандата му остава още година и половина. Министър Цеков освен това въобще не си е направил труда да измисли най-малко някакви претекстове за неочакваната смяна на директорския ръб.

 

Да забележим обаче какви хора са стартирани в този момент от него. Интересно е и дали той е бил изобщо наясно на кого поверява харченето на милиардите държавни пари.

 

Меко казано – Андрей Цеков протежира лица с много спорни биографии и прекомерно странни бизнес контакти. Обединява ги само фактът, че нямат безусловно никакъв професионален опит по въпроса за строителството и поддържането на пътища. Затова пък най-малко двама от тях имат прекомерно любопитни съдружници.

Министър Андрей Цеков смени борда на " Автомагистрали " в последния миг

Особено скандални са бизнес връзките на новоизлюпената шефка в „ Автомагистрали ” Ивелина Маринова. Досегът й с пътния бизнес е като шефка до 2022 година на пернишката компания „ Пътни мрежи ”.

Собственик на тази копания е Йордан Харалампиев, прочут кой знае за какво с прозвището Данчо Секирата в Перник. Той е съучастник в „ Сити инженеринг " с Пламен Галев и починалия Ангел Христов. В тази компания преди този момент се е подвизавал пернишкият необут Феодор Феодоров – Федката, като неговите акции са наследени от Данчо Секирата. Няма подозрение, че досегашният началник на Ивелина Маринова е измежду най-доверените подставени лица на пернишкия под земята свят.

 

Харалампиев – Секирата има бурна биография, в това число е излежал и присъда за ликвидиране.

 

Обвиняват го и в отвличането на наркодилъра от Стара Загора Олег Делев. През 2009 година е в листата за национално търсене, тъй като дружно с наркотрафиканта Росен Ефремов пребили служителя на реда Димитър Димитров в кафене в центъра на Перник, и то измежду бял ден. При това Димитров не е елементарен служител на реда, а като чиновник на ГДБОП водил през 2007 година следствие против Росен Ефремов. То приключва с ареста му и го упрекват като началник на наркобанда.

 

Медиите по това време пишат че поради побоя над Димитров, персонално министър-председателят Бойко Борисов се разпорежда двамата побойници неотложно да бъдат

Издирени и арестувани. Борисов посещава ранения служител на реда в болничното заведение и прави следното изказване: „ В тази игра нарушители – служители на реда, когато служителят на реда е по-добър, ги вкарва в пандиза, както е в този случай. Той си е приключил работата. Това, да го атакуван по този метод, значи, че са нарушили доста главен принцип. А когато се нарушават правила, по-късно се нарушават и от другите. И става полицейско принуждение. За да се избегне това, законът би трябвало да е доста явен. Докоснеш ли служител на реда, в пандиза “. Ефремов е заловен.

 

Днешният предприемач Йордан Харалампиев, към този момент с значими контакти в държавната „ Автомагистрали ”, който по това време е преди малко излязъл от пандиза като палач, излежал наказване, съумява да се покрие. Хващат го малко по-късно. За страдание, преди време Борисов нищо не е споделил за това какво би трябвало да е отношението към съратниците на полицейските биячи.

 

И ето през днешния ден колежката на неуловимия Данчо Секирата – Ивелина Маринова, е с значим пост в страната. Самата тя до неотдавна е била шеф на пернишката охранителна компания „ Вайпър 2 секюрити “. За качествата й на управител е индикативен фактът, че и двете компании, които управлява, са в листата на Национална агенция за приходите като неизрядни длъжници. „ Пътни мрежи “ настойчиво отхвърля да заплати на страната 165 000 лв. за налози, а охранителната компания, която съществува единствено от 2 години, към този момент е натрупала над 19 000 лева задължения.

 

Странно кой ли е упорствал пред министър Цеков тази скъпа личност с яки контакти в пернишкия ъндърграунд да разпределя милиардите държавни пари за пътно строителство?

 

Самият министър също е съумял да пробута собствен човек в „ Автомагистрали “. И то какъв човек – агроном! Стефан Атанасов е дълготраен сътрудник на районния министър. Двамата през 2019 година записват компания „ Веридея " със седалище в Долна Митрополия, която има предмет на активност развъждане на едногодишни растения. Техен съучастник е и Любимка Любомирова-Георгиева. Тя пък е брачна половинка на Александър Георгиев, който по това време е началник на Комисията по хазарт.

Арестуван е през 2020 година, а по думите на прокуратурата направил признания, че е покровителствал бизнеса на Васил Божков – Черепа. Преди да се захване с хазарта, Георгиев е значима съчка в Национална агенция за приходите. Министър Андрей Цеков се освобождава от дяловете си във компанията, откакто влиза в политиката.

 

Прехвърля всичко на жена си Деница, която на собствен ред има алъш-вериш в бизнеса с прословутия плевенски кримигерой Ивайло Бировски – Иво Бокса, който е брачен партньор на афишираната като почтена и кардинална съдийка Владислава Цариградска.

 

Семейният им другар Стефан Атанасов също наскоро е почнал да излиза от компаниите си, очевидно тъй като възнамерява да влезе в държавната администрация. Неговите дялове във „ Веридея " са трансферирани на министерската брачна половинка Деница Цекова.

 

Третата, посочена за шеф в „ Автомагистрали ", е Станислава Варадинова. За нея също няма информация в миналото да е помирисвала асфалт. По време на кабинетите на ГЕРБ тя стартира работа като младши специалист в дирекция „ Добро ръководство ” на Министерския съвет. Заплатите там не са огромни, само че Варадинова очевидно е спестовна, тъй като, до момента в който се труди

за държавното управление, съумява да си накупи 2 жилището в София в квартал „ Белите брези ” и огромна „ бяла спретната къщичка ” в Елин Пелин.

 

Сред новите шефове в „ Автомагистрали " е и фамозният избавител от плажа в Бургас Даниел Михалев, който от една година извършва ролята и на регионален координатор на „ Продължаваме промяната ”. Той освен че няма нищо общо с автомагистралите, само че е и много млад. Роден е през 1995 година и от късата му биография излиза наяве, че е приключил право в Софийския университет и професионално е достигнал в кариерата си единствено до помощник-нотариус. Затова пък бързо се е ориентирал към политиката като трамплин за развиване.

 

Иначе Михалев има богат опит като избавител на плажа, даже медиите разказват по какъв начин безстрашно се хвърля да вади от морето 40-годишен мъртво пийнал клиент на северния плаж в Бургас през 2015 година След като го избавя, пияндето потегля да го бие, само че полицията по знамение идва в точния момент и на Даниел му се разминава единствено с удар под кръста и опасност, че ще бъде даден под съд, тъй като нарушил правата на кандидат-удавника да се къпе, когато  иска. Следващото лято Михалев дружно със свои сътрудници връща от оня свят трима летовници.

Най-драматична е обстановката с 63-годишната баба Елена, която изпада в кома, само че с помощта на напъните на Даниел и още двама спасители, тя оживява. Историята е

трагична и нашироко отразена в медиите.

 

Михалев очевидно има по-високи цели от това да е сътрудник на Памела Андерсън и да численост мадами с прилепналите си бански по плажовете. Той се впуска в политиката и е от първите записали се в „ Промяната ". Напъните му са оценени и от предишното лято е регионален координатор на партията в Бургас. Неуспешно се бори да стане народен представител. Когато идва време за избори на кмет и общински съветници, влиза в спор с Константин Бачийски, който е измежду ветераните в Политическа партия. Спорът е за подредбата на листата. Михалев мистериозно изчезва в деня, когато би трябвало да се записват претендентите за съветници. Все отново в края на деня „ Промяната " съумява да внесе документите макар неговото неявяване.

 

След като младежът не съумява да стане нито народен представител, нито общинар, в края на предходната година подхваща частен бизнес. Регистрира компания за недвижими парцели. Година по-рано Михалев е вписал своя фондация с гръмкото име „ Академия за обществени нововъведения ”. Предметът й на активност е развиване на обучение, просвета и просвета измежду младежите, все области, които обилно се финансират с грантове от Брюксел.

 

Дотук, както се вижда, няма и дума за опит или най-малко интерес в областта на автомагистралите. Явно обаче партийното участие отваря вратите на Даниел към директорския ръб на „ Автомагистрали ”, нищо че член първи от Конституцията, в който се гарантираше управителната роля на Българска комунистическа партия, от дълго време е отстранен. Поне не се е чуло тихомълком Киро и Асен да са прокарали нещо сходно. „ Промяната ” публично упреква за сходни практики ГЕРБ и Движение за права и свободи, само че очевидно и при тях партийците още веднъж са на мода...

Автор: Уикенд, crimesbg.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР