Директорката на ЦРУ Джина Хаспъл обяви днес, че подава оставка,

...
Директорката на ЦРУ Джина Хаспъл обяви днес, че подава оставка,
Коментари Харесай

Часове преди Байдън да стане президент: Шефката на ЦРУ подаде оставка, отстраниха гвардейци от церемонията

Директорката на Централно разузнавателно управление на САЩ Джина Хаспъл разгласи през днешния ден, че подава оставка, съобщи ТАСС, като се базира на нейно документално заявление, публикувано от Централно разузнавателно управление на САЩ.

Хаспъл съобщи, че за нея е било най-висша чест да оглавява тази впечатляваща организация. Тя съобщи, че доста се гордее със свършената от Централно разузнавателно управление на САЩ работа по време нейното ръководство.

Кандидатурата на Джина Хаспъл, която пое Централно разузнавателно управление на САЩ през май 2018 година, породи дискусия поради тогавашната й роля в суровите способи за задържане и разпит на обвинени в тероризъм след атентатите на 11 септември 2001 година в Съединени американски щати. Нейните поддръжници акцентираха тридесетгодишният й опит в Централно разузнавателно управление на САЩ, а критиците й упорстваха, че човек, който е взел участие в тази стратегия, не би трябвало да бъде поставян на този върховен пост.

" Наричахме я Кървавата Джина. Държахме се настрани от нея. Тя бе подстрекател и надзорник на мъченията на арестувани за тероризъм. Хаспел е машина за изтезания и няма работа отпред на Централно разузнавателно управление на САЩ " - по този начин разказва 61-годишната шефка на централата в Лангли някогашният ѝ сътрудник Джон Кириаку.

Хаспъл е първата жена, оглавяваща Централно разузнавателно управление на САЩ, и вторият кадрови помощник на организацията, който стига до директорския пост.

Преди седмица новоизбраният президент на Съединени американски щати Джо Байдън реши да номинира Уилям Джоузеф Бърнс за идващ шеф на Централното разследващо ръководство (ЦРУ), заяви неговият временен екип. " Американците ще спят умерено с него, като идващ шеф на Централно разузнавателно управление на САЩ ", съобщи Байдън. 64-годишният Уилям Бърнс е бил дипломат на Съединени американски щати в Русия от 2005 до 2008 година и е бил заместник-държавен секретар по политическите въпроси сред 2008 и 2011 година

 Байдън номинира някогашен дипломат в Русия за началник на Централно разузнавателно управление на САЩ Виж още

А през днешния ден, в последните часове от мандата на Тръмп, водачът на републиканците в Сената Мич Макконъл съобщи в тирада в пленарна зала, че точно той е провокирал щурма на Капитолия на 6 януари, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

" На тълпата бяха поднесени неистини. Хората в нея бяха подтикнати към деяние от президента и други авторитетни лица " , съобщи Макконъл.

Макконъл още не е споделил по какъв начин ще гласоподава на процеса за премахване от служба на Тръмп, който стартира в Сената в околните дни. Решението му може да бъде от сериозно значение, защото в идващия състав на Сената демократите и републиканците ще бъдат поравно - 50 на 50 и ще са нужни гласовете на 17 републиканци в поддръжка на 50-те на демократите за нужното болшинство от две трети.

Американските специфични служби ревизират опцията за връзки сред участници в щурма на Капитолия и други държав и, съобщи номинираната от новоизбрания президент Джо Байдън за шеф на националното разузнаване Аврил Хейнс, съобщи ТАСС.

" Разбира се, разследващите служби не играят съществена роля по този въпрос, това е работа на ФБР и правосъдното министерство, само че се надявам, че разследващата общественост ще изиграе значима роля в поддръжка на работата им, на първо място в инспекция на връзки сред хора в Съединени американски щати и други страни ", сподели Хейнс на чуване в комисията на разузнаването на Сената, която преглежда кандидатурата й.

Номинираният от Байдън за министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас пък през днешния ден съобщи, че ще се опълчи на вътрешния екстремизъм и ще оправомощи разследващия личен състав на ведомството му да събира информация за екстремистки закани по един неутрален метод, съобщи Ройтерс.

Същевременно през днешния ден Си Ен Ен заяви, че двама военнослужещи от Националната армия на Съединени американски щати са били отстранени от силите, които на следващия ден ще се грижат за сигурността във Вашингтон по време на церемонията по полагане на клетва от Байдън, съобщи Франс прес. Отстраняването е станало след инспекция на военните от Националната армия за хипотетични връзки с екстремистки групи. Проверката бе разпоредена, откакто служители на реда и военни в цивилни облекла участваха в щурма против Конгреса на 6 януари.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР