Директорката на престижния Харвардски университет Клодин Гей обяви оставката си

...
Директорката на престижния Харвардски университет Клодин Гей обяви оставката си
Коментари Харесай

Директорката на Харвард подава оставка заради скандал за плагиатство

Директорката на влиятелния Харвардски университет Клодин Гей разгласи оставката си след обвинявания в плагиатство и с напрежение чуване в Конгреса по отношение на битката с антисемитизма в университетското градче, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" С натежало сърце, само че с дълбока обич към Харвард пиша, с цел да разглася, че ще се отдръпва от поста президент ", съобщи Клодин Гей в писмото си за оставка, оповестено през днешния ден.

През юли 53-годишната професорка по политически науки стана първата чернокожа директорка на Харвардския университет, само че през последните седмици бе подложена на остри нападки. Консервативен уеб страница я упрекна в плагиатство поради нейни научни писания. Отправени ѝ бяха и рецензии, свързани с отговорите ѝ по време на чуване пред Конгреса на Съединени американски щати по отношение на битката с антисемитизма в университетските среди. По време на това чуване републиканската конгресменка Елиз Стефаник приравни апелите на някои студенти за " интифада " с подстрекателство към " геноцид против евреите в Израел и по света ", напомня Агенция Франс Прес.

" За мен беше доста мъчно да виждам по какъв начин се хвърля подозрение върху уговорките ми да се опълчвам на омразата и да подкрепям академичната суровост и беше извънредно да бъда обект на персонални нападки и закани, подхранвани от расизъм ", изяснява Гей в писмото си.

Тя стана втората подала оставка директорка на университет от Бръшляновата лига, която сплотява осем извънредно влиятелни университета. Миналият месец подаде оставка Елизабет Магил, която ръководеше Университета на Пенсилвания и също беше подложена на критика за мненията си по време на същото чуване.

Повече от 70 конгресмени, в това число двама демократи, както и някогашни студенти и известни донори желаеха оставката на Гей. Въпреки това тя завоюва поддръжката на просветителната общественост и в средата на декември беше преназначена, напомня Агенция Франс Прес. Нейният мандат стана най-краткият в историята на  учредения през 1636 година университет.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР