Директорите на дирекции в Европейската комисия имат правото сами да

...
Директорите на дирекции в Европейската комисия имат правото сами да
Коментари Харесай

ЕК: Шефовете на дирекции сами решават дали са в конфликт на интереси

Директорите на дирекции в Европейската комисия имат правото сами да вършат преценка дали са в спор на ползи при пътувания в чужбина за сметка на управляващите на съответната страна.

При подозрения служителите могат да се обръщат към политическото управление на Европейска комисия, съобщи представителят ѝ Балаж Уйвари.

Той бе засипан с въпроси по отношение на разкритията от предходната седмица. Тогава стана ясно, че естонецът Хенрик Хололей – началник на Генерална дирекция „ Транспорт ”, е пътувал до Катар за сметка на авиолиниите на емирството 9 пъти сред 2015 и 2021 година Тогава екипът му договарял огромна договорка в региона на авиацията със страната.

Чиновникът е решил самичък, че в тази ситуация няма спор на ползи, макар че по същото време Европейски Съюз е бил в договаряния с Катар за подписване на контракт в региона на гражданското въздухоплаване, сподели Уйвари. Директорът се е задоволил със личната си преценка, че заплащането на самолетните билети и хотела му в Катар от локалните управляващи не е спор на ползи. Името на Хенрик Хололей обаче не бе упоменато нито един път.

Говорителят не отхвърли информацията, че става дума за 9 такива пътувания, както и че Европейска комисия не работи с ясно определение за спор на ползи. И добави, че сходни пътувания към този момент съставляват под един % от командировките на чиновниците на Комисията.

Въпросните пътувания са били платени от Катар в израз на гостолюбие, сподели още Балаж Уйвари.

До лятото Европейска комисия ще предложи спомагателни правила, с които да остави опция за пътувания на своите чиновници, платени от уредниците, единствено когато това са Организация на обединените нации, Г-7 и Г-20, или държавни управления на страни членки Европейски Съюз.

Няма нарушаване на настоящите в този момент правила, отговори Уйвари на въпрос дали уличеният служител би трябвало да подаде оставка.

Разкритията за пътуванията на Хенрик Хололей до Катар последваха уличаването на евродепутати в приемане на подкупи от емирството против лобиране в Европейския парламент. Засега не се оповестява дали има връзка сред двата случая.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР