Директорът на Унгарския национален музей Ласло Шимон е уволнен от

...
Директорът на Унгарския национален музей Ласло Шимон е уволнен от
Коментари Харесай

Уволниха директор на музей в Унгария заради ЛГБТ изложба

Директорът на Унгарския народен музей Ласло Шимон е уволнен от министъра на културата Янош Чак, откакто на фотографска галерия е било показано наличие, обвързвано ЛГБТ общността, съобщи ДПА.

От Министерството на културата споделиха, че Шимон не може да продължи да извършва длъжността си, защото е толерирал нарушавания на закона в своята институция.

Източникът на полемиката е галерия на интернационалната фондация " Уърлд прес фото " (World Press Photo), която сподели наградени фотоси на пресата от целия свят в постройката на Националния музей, съобщи Българска телеграфна агенция. 

Някои от фотосите изобразяват жители на старешки дом във Филипините, където живеят хомосексуални и други ЛГБТ хора, като някои от мъжете са облечени в женски облекла.

През 2021 година унгарският парламент, следен от премиера Виктор Орбан, одобри така наречен Закон за протекция на детето. Този закон не разрешава даването на достъп до наличие, което изобразява хомосексуалност, транссексуалност или промяна на пола, на деца и юноши под 18-годишна възраст. Критиците назовават тази наредба " закон за хомофобията ".

Крайнодесен народен представител изрази угриженост по отношение на изображенията на ЛГБТ от Филипините. В отговор Министерството на културата инструктира Шимон да откаже достъп до музея на лица под 18 години. От институцията споделиха, че нямат пълномощия да правят инспекции за възрастта.

Шимон уточни в прессъобщение, че не може да одобри решението след уволнението си в понеделник и добави, че музеят не е нарушил съзнателно закона с изложбата на " Уърлд прес фото ".

Ласло Шимон е член на ръководещата партия и е назначен за шеф на Унгарския народен музей през 2021 година, откакто дълги години е работил в областта на културата.

Наскоро унгарските управляващи глобиха книжарници за това, че не опаковат юношески книги на ЛГБТ тема, с цел да спазят " закона за хомофобията ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР