Директорът на ЦРУ Бил Бърнс ще се срещне с руския

...
Директорът на ЦРУ Бил Бърнс ще се срещне с руския
Коментари Харесай

САЩ: Спазваме принципа – нищо за Украйна без Украйна

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Бил Бърнс ще се срещне с съветския си сътрудник Сергей Наришкин в Анкара в понеделник като част от продължаващите старания на Съединени американски щати да " водят разговор с Русия по отношение на ръководството на риска " и да обсъдят случаите на " незаслужено арестувани американски жители ".

Информацията бе обявена от представител на Съвета за национална сигурност пред CNN.

Говорителят прецизира, че до каналите за връзка сред Съединени американски щати и Русия не са били прекъсвани изцяло изключително във връзка с нуклеарния риск и рисковете за стратегическата непоклатимост.

По-рано CNN заяви, че съветникът по националната сигурност Джейк Съливан също се е свързал с съветските си сътрудници, с цел да ги предизвести за следствията, в случай че Русия употребява нуклеарно оръжие в Украйна.

Говорителят акцентира обаче, че Бърнс " не води каквито и да било договаряния " по тематиката Украйна.

" Не се разисква споразумяване на спора в Украйна. Бърнс предава обръщение за последствията от потреблението на нуклеарно оръжие от страна на Русия и рисковете от ескалация за стратегическата непоклатимост. Той също по този начин ще повдигне въпроса за случаите на незаслужено арестувани американски жители ".

Говорителят добави, че Съединени американски щати са уведомили Украйна за срещата преди пътуването на Бърнс.

" Твърдо се придържаме към главния си принцип: нищо за Украйна без Украйна ", акцентира представителят.

През последната година администрацията на Байдън изпрати Бърнс няколко пъти за диалози с руснаците, употребявайки ветерана посланик и някогашен дипломат на Съединени американски щати в Русия като основен медиатор, защото връзките сред Съединени американски щати и Русия не престават да се утежняват. Бърнс беше изпратен в Москва през ноември предходната година, преди Русия да нахлуе в Украйна, с цел да предизвести Кремъл за последствията от инвазия. Той взе участие и в полемики с Наришкин по отношение на арестуваните в Русия американски жители, в това число Бритни Гринър и Пол Уилън.

Дискусиите са и част от продължаващите старания на Съединени американски щати да поддържат отворени линиите за връзка с Москва на фона на завоалираните закани на съветския президент Владимир Путин, че Русия може да употребява нуклеарно оръжие в Украйна.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР