Директорът на ТЕЦ - Русе инж. Севдалин Желев заяви, че

...
Директорът на ТЕЦ - Русе инж. Севдалин Желев заяви, че
Коментари Харесай

Севдалин Желев: През зимата въглищната енергетика няма алтернатива

Директорът на Топлоелектрическа централа - Русе инж. Севдалин Желев съобщи, че въглищната енергетика е над 60% от производството на електрическа сила в България

Преди дни бе образувана " Коалиция Анти 40% ", която се разгласи за преразглеждане на заложената в Плана за възобновяване и резистентност мярка за понижаване на излъчванията с 40%. На публично събитие депутати от съвсем всички парламентарно показани партии, кметове, синдикати, както и изпълнителни шефове и представители на управленията на въглищни централи и въглищни мини подписаха обща декларация с искане за привикване на Консултативния съвет за Европейската Зелена Сделка за преразглеждане на към този момент поетите от страната ни задължения, заяви.

Според новоучредената " Коалиция Анти 40% ", в случай че се допусне очистване на въгледобивния бранш и прекъсване на активността на въглищните ТЕЦ-ове единствено след 3 години, в страната ни ще възникне сериозен дефицит на електрическа сила, която ще компрометира енергийната сигурност и самостоятелност. Според засегнатите нуждата от импорт на електрическа сила ще докара до извънредно сериозното и повишаване. При този сюжет доста български градове ще бъдат лишени от достъпа до централно отопление, което сега се оказва, че излиза най-евтино.

" За да бъде предпазен националният интерес, поетият ангажимент за затваряне на въглищните централи до 2026 година би трябвало да бъде неотложно преразгледан. Всички в сектора сме наясно, че потреблението на въглища ще бъде прекратено в идващите десетилетия и сме подхванали стъпки за замяната им с по-екологични горива, само че е неуместно и безконтролно целият бранш да бъде изкуствено премахнат единствено след 3 години. Явно тези, които са взели това голословно решение, нямат визия до какъв енергиен колапс би довело реализирането му. България няма заместващи мощности, които да произведат силата, за която сега разчитаме на въглищните централи и няма по какъв начин да се снабди с такива единствено за 3 години! " сподели инж. Севдалин Желев изпълнителен шеф на Топлофикация Русе.

Експертът изясни, че преразглеждането на поетия ангажимент и понижението на излъчванията с въпросните 40% е единственият метод да запазим своята енергийна самостоятелност и икономическа непоклатимост, изключително поради високата инфлация, обществената и политическата рецесия, които не е ясно дали ще бъдат решени скоро, или ще се задълбочат.

" От десетки години въглищните централи играят значима роля за обезпечаване на националната енергийна сигурност и са гаранция за енергийната самостоятелност на страната! През зимата въглищната енергетика обезпечава над 60% от производството на електрическа сила и за момента няма опция! Не може с лека ръка да се откажем от сигурността, която имаме! " сподели инж. Севдалин Желев.

Според специалиста внезапното затваряне на въглищните мощности ще докара освен до всеобщи съкращения на десетки хиляди работещи в бранша, а и до загуба на обилни доходи в държавния бюджет.

" С преждевременното закриване на въглищната енергетика в България освен ще бъде обиден енергийният бранш, а и всички браншове на стопанската система, които са подвластни от него - металургия, химия, строителство, селско стопанство и други. Това неизбежно ще докара след себе си разтърсвания в стопански проект освен на районно, а и на национално равнище. Това е и повода твърдо да отстояваме позицията, че ограниченията, заложени в Националния проект за възобновяване и резистентност, следва да бъдат прецизирани, тъй че да съблюдават националния ни интерес! " сподели инж. Севдалин Желев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР