Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите -

...
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите -
Коментари Харесай

РИОСВ изиска от кметовете в област Пазарджик планове и мерки за контрол на отпадъците

Директорът на Регионалната ревизия по околната среда и водите - Пазарджик (РИОСВ-Пазарджик) сложи период на кметовете на всички общини в област Пазарджик да осведомят за подхванати ограничения за недопускане на замърсявания с боклуци в землищата на общините, за определяне на нарушителите, както и ограничения за разчистване, транспортиране и неутрализиране на отпадъците, когато е установено замърсяване, съобщи Цветана Чочева, основен специалист в Инспекцията.

Кметовете би трябвало да изготвят краткосрочни и средносрочни проекти и да подхващат ограничения за организация и надзор на дейностите, свързани с формиране, събиране, в това число разделно, запазване, превозване, отнасяне на битови и строителни боклуци във всяко обитаемо място по този начин, че да не се позволява замърсяване на терени с боклуци и формиране на сметища, както и наново замърсяване на към този момент почистени.

До 31 март би трябвало да се извършат инспекции за съществуване на такива замърсявания с боклуци, в това число на речните кревати и прилежащите територии на реките в съответната община, а при съществуване, да се провежда тяхното разчистване.

След този период специалисти на РИОСВ-Пазарджик ще извършат инспекции на място за осъществяването на отговорностите на кметовете, а при нужда ще се подхващат плануваните в Закона за ръководство на отпадъците административно- наказателни дейности.

От шефа на Областно пътно управление-Пазарджик, както и от 13 горски и ловни стопанства, е поискана информация за подхванатите дейности за надзор на замърсяването с боклуци от пътните платна и уреди, обслужващите зони и крайпътните комплекси, за запазване чистотата на републиканската пътна мрежа и горските територии от замърсявания. Тези територии е належащо да бъдат почистени също най-късно до 31 март, след което предстоят инспекции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР