Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите –

...
Директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите –
Коментари Харесай

РИОСВ – Пловдив със строги предписания към общините за контрол на отпадъците

Директорът на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) сложи период до 15 февруари на кметовете на общините на територията си да подхващат строги ограничения по осъществяване на уговорките си за ръководство на отпадъците.

До тази дата те би трябвало да изготвят краткосрочни и дълготрайни проекти за осъществяване на инспекции за съществуване на нерегламентирани сметища, в това число на речните кревати и прилежащите им територии, които да изпратят на екоинспекцията. Тези проекти би трябвало да включват ограничения за организация и надзор на дейностите, свързани с образуването, събирането (включително разделното събиране), съхраняването, превозването, третирането на битови и строителни боклуци във всяко едно обитаемо място по подобен метод, че да не се позволява изхвърляне на боклуци на неразрешени за това места, образуването на сметища и повторното замърсяване на към този момент почистени терени.

На всички кметове е обещано наставление нерегламентираните сметища да бъдат почистени до края на месец март, и да не позволяват следващо замърсяване.

След този период екипи на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив стартират инспекции за осъществяването на предписанията, и в случай че не са изпълнени, ще се постановат санкции на градоначалниците.

Освен от кметовете, екоинспекцията е поискала информация и от шефа на Областно пътно ръководство – Пловдив за подхванатите от институцията дейности за надзор на замърсяването с боклуци от пътните платна и уреди, обслужващите зони и крайпътните обслужващи комплекси. Тези територии е належащо да бъдат почистени също най-късно до 31 март, след което предстоят строги инспекции.

От екоинституцията се обръщат към жителите с зов да проявят отговорност към околната среда и да изхвърлят отпадъците си само на разрешените за това места, а при положение, че се натъкнат на нерегламентирани сметища, да алармират съответната община за местоположението им.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР