Директорът на Областната дирекция на МВР в Разград ст. комисар

...
Директорът на Областната дирекция на МВР в Разград ст. комисар
Коментари Харесай

ДПС заплашвали МВР-шефа в Разград на изборите

Директорът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Разград ст. комисар Диян Йорданов Минков е бил заплашван от представители на Движение за права и свободи поради полицейски дейности по организацията на изборите. Това стана ясно от чуването на вътрешния министър Бойко Рашков в Народно събрание, въпреки той да не загатна името му. Заканите са били отправени обществено и на тях са станали очевидци доста поданици на града. Рашков упрекна районната прокуратура в Разград за неглижирането на казуса, макар положителното взаимоотношение на магистратите и полицията в битката с изборните нарушавания.

Изслушването беше инициирано от ПГ на " Демократична България " (ДБ) по отношение на нарушаванията при съставяне на преносими изборни секции за хора с увреждания за изборите през 2021 година Демократична България твърди, че това е било форма на следен избор в регионите със смесено население. Миналата година Министерство на вътрешните работи стартира инспекции, довели до досъдебни производства, по редица сигнали, че някои от местата за гласоподаване на хората с увреждания са създавани въз основа на фалшифицирани ТЕЛК.

Рашков още веднъж описа за внезапния скок на гласоподаватели, поискали да гласоподават с мобилни урни. Даде образец с Върбица, където преносимите секции са били повече от стационарните. В Черноочене и Кирково пък над 40% от гласоподавателите са дали своят вот в преносими секции. Рашков почерта, че преписките за нарушавания с подправени документи при основаването им след юлските избори са били 202, а за изборите през ноември - 287. В Старозагорско най-активни в изборната търговия са били представители на Движение за права и свободи, а към 90% на така наречен гласоподаватели с увреждания са дали своят вот за придвижването, разгласи той.

Отговорите на Рашков вбесиха Движение за права и свободи и провокираха скандал, взаимни обивинения и нападки. Министърът повтори информацията, която показа и по време на чуването в края на предходната година. Докато Рашков говореше, от Движение за права и свободи го репликираха и подвикваха от място, като най-активен беше водачът Мустафа Карадайъ, който по-късно напусна залата. Депутатът Станислав Атастасов се развика, че министърът слагал знак на тъждество сред хората с увреждания и купените гласоподаватели. Той упрекна Рашков, че отправял клюки, за които по-късно щял да се оправдае, че са политически изявления. Рашков го иронизира, че съгласно Наказателния кодекс клюка е погрешно изказване. Той подкани депутатите от Движение за права и свободи да четат повече. Карадайъ се върна в залата и дефинира чуването като интензивно мероприятие, което целяло да прикрие осъществени нарушавания по време на изборите. Докато той говореше, Рашков размахваше от мястото си фотоси на банкноти, усмихвайки се многозначително. По-късно той сподели на медиите фотосите и изясни, че това са пари, открити в домовете на деятели на ГЕРБ и Движение за права и свободи при акциите за пазаруване на гласове. На фотографиите се виждаха пачки от банкноти, вързани с ластици, в разнообразни валути - левове, евро и долари.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР