Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров иска да премести

...
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров иска да премести
Коментари Харесай

Божидар Димитров иска да премести църква в историческия музей

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров желае да реалокира старинна черква - монумент на културата, от драгоманското село Беренде в Националния исторически музей, тъй като съгласно него сега е недостъпна.

Това заяви той първо пред БНР и организация "Фокус ", а след това удостовери и пред "Дневник ", като съобщи, че този път "нещата няма да попаднат в ръцете на полуграмотни същества " и всичко ще бъде направено по буквата на закона ".

"Св. Петър и Павел " е дребен параклис на 1 км западно от с. Беренде.

В него има скъпи фрески от XIII в., които изобразяват цар Иван Асен II и съгласно Божидар Димитров са от международно, а освен национално значение, както са категоризирани сега.

Според уеб страницата "Свети места " църквата е в доста тежко положение, разкопана е от иманяри, покривът й е неустойчив и се нуждае от незабавна реституция.

Според Божидар Димитров обаче това би било доста мъчно на настоящето й местонахождение и най-елегантното решение би било да се реалокира напълно.

Това е честа процедура, изясни шефът на НИМ и направи паралел с храмовете Абу Симбел в Египет, преместени парче по парче от ЮНЕСКО поради построяването на Асуанския язовир.

"В Италия бяха преместени крепости, замъци. В България също имаме прочут опит, напълно неотдавна две римски гробници, открити на улица "Позитано " от един италиански вложител, който не искаше да губи 400 кв. метра повърхност и предложи да заплати преместването им. Те са в НИМ, елате ги вижте. "

Според Закона за културното завещание, в случай че археологически обект бъде открит при строителни действия, притежателят на терена е задължен да даде достъп на учените и необятната аудитория до него.

Божидар Димитров твърди, че преместването на тази черква няма да докара до в допълнение увреждане и стенописите ще се запазят доста добре.

"Айде, пробвам се, ваш'та мама соросоидска, да ви хвана логиката по какъв начин ще докара до заличаване на монументи ", реагира той на въпроса на "Дневник ".

"Подбива се в основата една бетонна плоча, закрепва се с едни стоманени релси, след което се повдига с един кран и се донася до София. " Запитан дали няма да е по-добре за района да си има един скъп обект, той отвърна, че мястото е "такова много, че никой не може да стигне до такава степен ".

Цялата интервенция по сметките на Димитров би коствала 40-50 хиляди лв..

Директорът на НИМ обаче опроверга изявлението си пред "Фокус ", че към този момент има българска компания, която ще се заеме с това.

"Знам законите, ще разглася социална поръчка ", съобщи той и добави, че концепцията му пристигнала в неделя и занапред започвал.

Църквата е владеене на българската страна и първо официално би трябвало да бъде трансферирана към НИМ, след което интервенцията би трябвало да бъде утвърдена от Националния институт за недвижимо културно завещание.

"Той не дава позволение, той дава мнение... Министерството на културата дава позволение. Ако не разрешат, здраве да е, има и други неща да се вършат ", сподели Димитров.

"Няма нелегално да постъпваме в нито един случай. Това е дребната изгода от Ивайло Дичев и от Манол Глишев, да внимаваме доста, да не допуснем и най-малкото нарушаване на закона. "

Той посочи, че с думите "полуграмотни същества " имал поради тъкмо хора като професора по културология от СУ Ивайло Дичев и колумниста в уеб страницата "Площад Славейков " Манол Глишев, който протестираше против реставрацията на Ларгото.

"Вижте, тези хора си измислиха просвета, с цел да станат професори. Да си спомняте да е имало просвета културология? Всички марксисти и ленинисти от философския факултет, хранениците на остарелия режим станаха културолози, политолози, социолози ", съобщи шефът на НИМ.

Самият той е с агентурно минало и написа книга за него.

"Те работят по всичко. Направи се монумент на Самуил, те са там. Правят доноси до унгарския дипломат, да стачкуват, че короната е унгарска, разяснява Димитров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР