Директорът на Националния институт на правосъдието (НИП) Миглена Тачева може

...
Директорът на Националния институт на правосъдието (НИП) Миглена Тачева може
Коментари Харесай

Шефката на НИП получава служебно втори мандат?

Директорът на Националния институт на правораздаването (НИП) Миглена Тачева може да бъде " служебно " избрана отново за втори мандат, без да се състои нова обществена процедура , при която да се явят и други претенденти.

За промените оповестиха от Върховния касационен съд , чийто ръководител Лозан Панов е и ръководител на УС на НИП.

Служебен втори мандат Миглена Тачева може да получи с признати през днешния ден от Управителния съвет на НИП промени в разпоредбите за избор на шеф . Те са препоръчани от самата Тачева, чийто мандат изтича през юли тази година.

УС на НИП с изключение на шефа на Върховен касационен съд включва и шефа на Върховния административен съд Георги Чолаков, основния прокурор Иван Гешев и министъра на правораздаването Десислава Ахладова, както и кадровиците Красимир Шекерджиев и Евгени Иванов.

От Върховен касационен съд прецизират, че в разпоредбите за избор е записано, че процедурата се открива не по-рано от три месеца и не по-късно от един месец преди приключване на мандата . Но, в случай че в период от пет месеца преди края на мандата и не по-късно от три месеца, актуалният шеф на НИП подаде заявление, с което заявява желанието си за втори мандат , може и да няма ново обществено и намерено съревнование на поста, а непосредствено преизбиране . Това е записано в нов раздел в разпоредбите, озаглавен " Преизбиране за втори мандат " . Преизбирането става със заявление от шефа и прибавен доклад за активността му за първите пет години. Докладът за свършеното се приема от Управителния съвет на института, който прави оценка постигнатите резултати като може даде " приемлива ", " добра " или " доста добра " оценка. Само в случай че няма подадена заявление за втори мандат и/или оценката е " приемлива " тогава се открива нова процедура по желание .

" Тези промени водят до автоматизирано удължение с 5 години на мандата на настоящия шеф, даже и оценката за работата му да е междинна, като се заобикаля конкурсното начало. Нарушават се всички правила, с които би трябвало да е съобразена процедурата за избор на началник на тази институция, ангажирана с образованието на магистратите - еднакъв достъп, гласност и бистрота ", споделя ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов, който е дал своя вот срещу измененията.

Припомняме, че Миглена Тачева бе вторият правосъден министър от Тройната коалиция, поемайки поста от подалия оставка Георги Петканов.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР