Директорът на Народния театър Иван Вазов Васил Василев отказва да

...
Директорът на Народния театър Иван Вазов Васил Василев отказва да
Коментари Харесай

Директорът на Народния театър отказва да е маша за лустрация на един човек

Директорът на Народния спектакъл " Иван Вазов " Васил Василев отхвърля да бъде маша за лустрация на един човек и не мога да избавям и назначавам съответни хора по искане на един човек.

Това съобщи той в студиото на Нова телевизия в коментара си на абсурда, който разтресе първата ни сцена с основния настоящи лица режисьорът Александър Морфов и новия PR на театъра Велислава Кръстева, която бе и дълготраен PR, а и народен представител от Движение за права и свободи.

Според Василев спорът в действителност е разпален от Министерство на културата в лицето на Велислав Минеков. Иначе по думите на шефа сюжета е по кино лентата " Да разлаем кучетата ", а абсурдът е отвън Народния спектакъл.

" Конфликтът беше изнесен отвън постройката на театъра точно от служебния министър, който сподели, че в Народния спектакъл има война ", съобщи Василев, който е уверен, че в действителност той самия е задачата, а пък Велислав Минеков желае да кадрува в Народния спектакъл. Това не може да се прави от един длъжностен министър, настоя Василев и посочи личните си достижения. Освен това министър Минеков не може да извърши инспекция - изпратил е писмо за това, а самият Василев му е дал отговор, като бил обяснил какво би трябвало да се направи от съответните структури с компетенциите да правят инспекции.

Велислав Минеков твърди, че има отвод от управлението на Народния спектакъл да се дават всички външни контракти. Васил Василев обаче съобщи, че културният министър не е контролиращ орган и не може да изисква документи за " неразбираеми цели ". " Няма отвод. Напротив. Веднага като някогашен негов консултант съм върнал отговор на неговото писмо, в което писмо съм описал каква е процедурата и какво би трябвало да се направи, с цел да се провокира инспекция в Народен спектакъл " Иван Вазов " и съм изразил ясно моето мнение, че ние сме подготвени по всевъзможен метод да спомагаме за тази инспекция ", акцентира шефът на институцията. По думите му през вчерашния ден по подобаващ ред документите са изискани и следва инспекция.

Василев посочи и писмото, изпратено от чиновници в негова отбрана, което през вчерашния ден министър Минеков съобщи, че ще изхвърли в кошчето. Василев съобщи, че писмото е от " ядрото на креативната натрупа на Народния спектакъл " и това е " меродавното мнение ".

По отношение на напусналия основен режисьор Александър Морфов, Василев съобщи, че той може да си направи личен спектакъл, в случай че желае, и че в действителност " той се нуждае да има личен спектакъл ". Директорът направи и намек за несъответстващо държание на режисьора - среднощни SMS-и, по които може да се напише забавна книга.

Режисьорът Александър Морфов застана против пиарката на Народния спектакъл Велислава Кръстева с обвинявания в политическа агитация, откакто придружи Ахмед Доган до изборната секция на втори октомври, както в действителност прави на всеки едни избори от години.

Според Василев и единият чиновник, в лицето на Александър Морфов, и другият, в лицето на Велислава Кръстева, са знаели при подписването на договорите си, че ще работят дружно, а контракта си Морфов е подписал даже след Кръстева. " Защо Александър Морфов, който идва след това, след Велислава Кръстева, не е споделил нито дума, не е споделил, че има някакви терзания за политически пристрастия ", попита той.

Василев акцентира и че госпожа Кръстева е PR на театъра и " това е слугинска служба ". Тя трябвало да обезпечи гласност и положителното показване на звездите на театралната сцена.

По думите му всеки един чиновник на театъра е преди всичко жител и в случай че не пропагандира от сцената, гражданската му позиция няма значение. " Какво прави в отвън работното си време е нейна работа, това е гражданска позиция, щом не ангажира с политическите си пристрастия Народния спектакъл и сцената му. "

На въпрос обаче ще изиска ли оставката на Велислава Кръстева, с цел да потуши по някакъв метод напрежението, Василев съобщи, че се смесват тематиките, като по този метод не даде знак, че има желание да върне обявилите напускането си огромни креативен имена. Припомняме, че след Морфов, напускането на спектакъл " Иван Вазов " оповестиха и Захари Карабашлиев и Явор Гърдев.

Според Васил Василев напрежението е " един чиновник има конфликт с различен чиновник, като и двамата той ги е поканил да бъдат част от неговия екип ".

Освен това Василев сложи под подозрение осъзнатостта на митинга на Александър Морфов, защото аргументите за действието си - надраскването на вратата - са оповестени едвам два дни по-късно. " Два дни по-късно осъзнаваш, че това е митинг. Защо на 3 октомври Морфов не е пристигнал при мен, да беседваме, да разгадаем казуса... "

Директорът подал сигнал в полицията, където на разпит е викан Александър Морфов, защото " не съм и предполагал, че един международно прочут режисьор ще написа по вратите ".

През цялото време на диалози Васил Василев настояваше, че по-важните тематики за диалог е какво се случва на сцената на Народния спектакъл и репертоара му, както и това, че откакто не е утвърдено разпореждане 323 на Министерски съвет за възнаграждение и бюджета на театрите, от месец юни сцените остават без финансиране, няма да имат бюджет и работят на мрачно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР