Директорът на Математическа гимназия Баба Тонка - Русе обяви, че

...
Директорът на Математическа гимназия Баба Тонка - Русе обяви, че
Коментари Харесай

Емблематичната математическа гимназия в Русе остана без директор

Директорът на Математическа гимназия " Баба Тонка " - Русе разгласи, че напуща учебното заведение в символ на противоречие с политиката на началника на Регионалното ръководство на образованието д-р Росица Георгиева. Митко Кунчев огласи решението си през вчерашния ден в  обществено известие във Facebook .

" Напуснах МГ „ Баба Тонка “ с цел да извърша моралния си дълг ", написа Кунчев и разяснява, че повода е " изрично и кардинално противоречие с неговите (на началника на РУО-Русе - бел. ред.) разбирания за развиването на образованието в Русе ".



Той твърди, че за началничката " резултатите от образованието не са значими ", че тя счита, че " няма потребност да се интересува от мнението на родители и учени за обмисляне на план-приема ". Протестира, че е има единствено една математическа паралелка с банкет след седми клас (общо паралелките са 4), а езиковите паралелки в Английската гимназия са пет. Твърди още, че " началникът понижава приема в учебно заведение на една промяна и не понижава приема в учебни заведения на две смени ", че " началникът не признава критериите за обмисляне на приема посочени в Наредба 10. Аз упорствам законът и наредбите да съблюдават ", както и че " началникът твърди, че на Русе му трябват хлебари, шивачи, готвачи и така нататък, а не инженери, програмисти, лекари, учители и други сходни ".

В края написа, че " децата и родителите могат най-добре да възнамеряват бъдещето си и по тази причина нямат потребност от началника на РУО ".

" Поводът за прекратяването на контракта е осъществяването на моралния дълг, който имам към гимназията, която управлявам 30 години. При годишното оценяване на резултатите от труда на шефовете на учебни заведения аз бях класиран на едно от последните места от близо 70 шефове. На процедура получих за едногодишния си труд за 2018 година оценка Слаб /2.00/. Гимназията не може да се управлява от подобен шеф. На 61 години замествам тежестта да бъда сполучлив с лекотата да бъда новак ", приключва Митко Кунчев.

OFFNews се свърза с доктор Росица Георгиева , с цел да потърси нейната позиция по отправените обвинявания.

Оказа се, че Митко Кунчев е подал заявление не за овакантяване, а за ранно пенсиониране, считано от 1 януари 2019 година, като в диалог с нея той е споделил, по думите на Георгиева, че " ще погледна по кое време ми е по-изгодно да подам заявката си ", с оглед трите години обезпечаване, от които зависи размера на бъдещата му пенсия.

" Господин Кунчев подаде заявката на 10 декември по член 327, алинея 1, точка 12 от Кодекса на труда - заради придобиване право на пенсия, считано от 1 януари, като употребява правото си за пенсиониране 3 година по-рано. Това е персонален акт. Изчаках задоволително време и на 19 декември съм издала заповедта. Не мога да го спирам, той самичък е декларирал предпочитание ", разяснява Георгиева.

По отношение на обвиняванията тя разяснява, че целият проблем се концентрира във обстоятелството, че броят на паралелките в Математическата гимназия с банкет след седми клас е понижен с една тази година - от пет на четири - и повода не е предпочитание да бъде ощетено учебното заведение, а доста по-малкото седмокласници в Русе.

" Да, когато общият брой седмокласници в Русе е 3000, може да има пет паралелки, само че тази година всички кандидатстващи след седми клас бяха 1 274 възпитаници. От друга страна, от години Английската ни гимназия - която е емблематично за страната учебно заведение - от години действа сполучливо с четири паралелки. Те бяха понижени от пет на четири по нейно предпочитание, тъй като при пет влизаха деца с прекомерно невисок бал ", разяснява доктор Георгиева.

В поддръжка на оспорвания план-прием за Русе към този момент има и решение на Административния съд в Русе, който удостоверява законосъобразността на решенията на РУО. Съгласно него в МГ " Баба Тонка " има една паралелка за банкет след четвърти клас и четири паралелки за банкет след седми клас: една математическа, две по информатика и една с биология и химия.

" Г-н Кунчев твърди, че има потребност от учители. Да, само че къде са учителите, приключили Математическата гимназия? Къде са резултатите на Математическата гимназия във връзка с националния тим по математика? Няма ги. Последните са от 1993 година. Училището е осмо след националното външно оценяване, само че при матурите го няма в Топ 10 ", сподели още доктор Георгиева и дефинира разногласието с шефа като " извънредно дълъг, изтощителен и досаден ".

Тя увери, че почита Кунчев и че достиженията му не са подценени, само че задачата " би трябвало да е качеството, а не парите , които се отпускат за всяко дете. Елитът е 10% от обществото - дано се бори за тези деца. Противното е конфронтация против другите учебни заведения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР