Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е разпоредил

...
Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов е разпоредил
Коментари Харесай

Блокирани са наличните у нас количества ваксина на „АстраЗенека“

Директорът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов е разпоредил да бъдат блокирани наличните в страната количества от имунизацията против Covid-19 на AstraZeneca ( " АстраЗенека " ). В известието на здравното министерство се показва,  Починала е жена от Йоаким Груево с множество съпътстващи болести, измежду които сърдечна непълнота. За директна причинно-следствена връзка сред имунизацията и гибелта все още не може да се приказва - разгласи доцент Павел Тимонов от Съдебна медицина.

Няколко часа по-рано министър председателят Бойко Борисов съобщи, че подрежда да се спре имунизацията с имунизацията на „ АстраЗенека “, до момента в който Европейската организация по медикаментите отхвърли всички подозрения за сигурността ѝ, заяви държавната пресслужба.

„ Разпореждам „ АстраЗенека “, английската ваксина, да бъде спряна за слагане, до момента в който не пристигна документално от Европейската организация по медикаментите тъкмо и ясно доказана диагноза – може или не може да се слага имунизацията на „ АстраЗенека “, до тогава я спирате “, съобщи премиерът по време на работно заседание с министрите на опазването на здравето и на образованието Костадин Ангелов и Красимир Вълчев.

България ще изчака заключенията на , разгласи и шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, откакто министър председателят разпореди краткотрайно прекъсване на имунизацията.  " Във връзка с постъпилите сигнали от няколко страни и терзания във връзка с съответни партиди, сега приготвяме издаването на заповед, с която краткотрайно да бъде прекратено използването на имунизацията на територията на страната. Когато приключат и към този момент са дефинитивни резултатите от анализите на специалистите, надлежно ще продължи и имунизационния развой ", изясни той.

Кирилов добави, че до края на месец март за доставка в страната ни са декларирани ваксини на " Пфайзер " и на " Модерна ".  " В непрекъсната връзка сме с Европейската комисия и останалите държави-членки за обезпечаване на спомагателни количества от двете RNK-ваксини ", увери той.

Липсата на ваксини обаче не е по виновност на страната ни: " Договарят се от Европейската комисия, разпределят се по квотен принцип и се утвърждават от Европейската организация по медикаментите. Ние нямаме никакъв субективизъм дали е английска, американска, съветска " - бе очебийно още от премиера.

На заседание в Министерския съвет стана ясно, че броят на заболелите от Covid-19 деца и учители внезапно се е вдигнал. Министър Костадин Ангелов заключи:  " В нашите лечебни заведения имаме 56 деца до 18-годишна възраст, от които до една година са 14 деца с потвърден позитивен тест на Covid. Всички те са с клинична картина на пневмонични промени в белите дробове, като огромна част са с двустранни бронхопневмонии. Клиничното протичане при всичките протича относително леко. Овладяваме обстановката. Нямаме все още риск за живота и здравето на нито едно от децата ".

Няма чакащи за имунизация пред имунизационните центрове в София, е показала проверка на БНР. От лечебните заведения са обяснили, че са получили разпореждане от Регионалната здравна ревизия да прекратят имунизацията с този препарат. 

По-рано  спряха имунизирането с „ АстраЗенека “, след като Европейската организация по медикаментите (EMA) заяви, че следствие на известия за формиране на кръвни съсиреци при хора, получили коронавирусната ваксина на компанията.

Според  няма аргументи да се стопира имунизацията против Covid-19 на компанията „ АстраЗенека “. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР