Директорът на Института за изследване на изкуствата на БАН проф.

...
Директорът на Института за изследване на изкуствата на БАН проф.
Коментари Харесай

Проф.Мутафов: Не будители, а просветители са ни нужни сега

Директорът на Института за проучване на изкуствата на Българска академия на науките проф. д.н. Емануел Мутафов получи премия " Златен век – звезда " по случай 1 ноември – Ден на националните будители. Отличието се дава за изключителните му достижения и принос в региона на византоложките проучвания, изследването на средновековното и възрожденско изкуство у нас, както и за популяризирането на българската просвета в чужбина.

Наградите бяха връчени от зам. министрите на културата проф. доктор Б. Танева и доцент доктор П. Славов на гала в изложба " Средец ", където участваха по-голямата част от наградените 39 персони от сферата на културата, науката и изкуството.

На тържеството проф. Мутафов сподели, благодарейки за премията: „ Будители могат да бъдат даже и полицаи (такъв наскоро бе награден със „ Златен век “ от различен министър), само че за нас е значимо да сме просветители, от каквито в този момент има въпиюща потребност за окултуряването на България, а и на целия ни освирепял свят “.

Проф. Емануел Мутафов е роден през 1968 година в София, приключва НГДЕК „ Св. Константин-Кирил Философ “ и Националния и Каподистриев университет в Атина. От 1999 година работи в Института за проучване на изкуствата при Българска академия на науките, който оглавява в интервала 2014-2022 година Осъвременява и прави интернационална конференцията „ Изкуствоведски четения “, чиито томове са първите индексирани филантропични български издания в системата Web of Science; постанова единна визия на многочислените томове, издавани от Института; ремонтира и оборудва с техника напълно сградния фонд на институцията; развива плановата му активност посредством включване в европейски програми; инициира основаването на единствения уебсайт за професионална оперативна рецензия „ Платформа за изкуства “; учредява премията за актуален създател „ Съживено завещание “ и прочие

Паралелно с изследователската си активност се занимава с преводи на научна и художествена литература, преподава гръцки език, късноантично и византийско изкуство в системата на междинното обучение и СУ „ Св. Климент Охридски “. Изразява и гражданската си позиция по редица въпроси от публичния живот у нас, на Балканите, подлага на критика несъвършенствата в политиките за обучение, просвета и просвета. Има над 130 изявления в страната и чужбина, измежду които някои в издателства като Brepols и Cambridge University Press; изнася лекции и отчети на конференции в Принстън, Оксфорд, Йерусалим, Вашингтон, Берлин, Истанбул и др.; куратор е на една галерия в Националната изложба, София и водещ създател на азбучник за друга в Третяковската изложба. Наскоро проф. Мутафов бе определен за зам.-председател на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките, както и за постоянен член на Комисията по византийска епиграфика към Международната асоциация за византийски проучвания. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР