Директорът на Института Големи данни в полза на интелигентното общество

...
Директорът на Института Големи данни в полза на интелигентното общество
Коментари Харесай

Проф. Силвия Илиева беше отличена с Наградата за специален принос на „Наградите на БАИТ“ за 2023 г.

Директорът на Института „ Големи данни в интерес на интелигентното общество " (GATE), проф. Силвия Илиева, получи Наградата за специфичен принос в развиването на осведомителните и информационни технологии на 13-ите „ Награди на БАИТ 2023 ".

Отличието й беше връчено за основаването на институт GATE - първият Център за върхови достижения в Източна Европа в региона на огромните данни и изкуствения разсъдък.

„ На първо място GATE е инвестиция в човешкия капацитет. В България имаме извънредно доста надарени откриватели, които заслужават да бъдат подкрепяни, с цел да можем дружно да създадем мотивираща среда за развиване и да затвърдим позицията на нашата страна като иновационен център в района ", означи проф. Силвия Илиева, като благодари на БАИТ за високата оценка за работата й.

Институт GATE е основан през 2019 година като взаимна стратегическа самодейност сред Софийския университет „ Св. Климент Охридски " и Технологичният университет Чалмърс и Chalmers Industriteknik от Швеция. Днес GATE прави приложни проучвания в няколко посоки: „ Дигитално опазване на здравето ", „ Градове на бъдещето ", „ Интелигентно държавно управление ", „ Умна промишленост ".

Сред най-мащабните начинания на института е основаването на първото в България пространство за шерване на данни в градската среда - Urban data space. Пространството за данни обезпечава сигурен и приближен продан на данни сред заинтригувани страни за основаване на нови бизнес модели и артикули, основани да добавената стойност на данните. От 2022 година Институтът е тестов център за нови технологии с двойно предопределение в границите на гражданско-военния орган на НАТО за стимулиране на нововъведенията в защитата (DIANA).

От образователната 2023/2024 година, взаимно с Факултета по математика и информатика на Софийския университет, институтът предлага новаторска магистърска стратегия „ Технологии за огромни данни ".

„ Благодаря на екипа, който със сърце и душа стои зад работата на GATE. Ние сме първият Институт за огромни данни и изкуствен интелект и първият Център за върхови достижения в Източна Европа Горда съм, че успяхме да сложим България на европейската и международна карта с нашите начинания. ", сподели още проф. Илиева.

Наградата за специфичен принос в развиването на осведомителните технологии бе връчена на проф. Силвия Илиева от Христо Борисов, основен изпълнителен шеф и съосновател на Payhawk, първата българска компания-еднорог, оценена на 1 милиарда $.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР