Директорът на ФСБ на Русия Александър Бортников е докладвал на

...
Директорът на ФСБ на Русия Александър Бортников е докладвал на
Коментари Харесай

11 души са задържани за кървавата баня край Москва, 93 са вече загиналите

Директорът на ФСБ на Русия Александър Бортников е докладвал на президента Владимир Путин за задържането на 11 души, включително и на четиримата терористи, директно взели участие в реализирането на терористичния акт в Крокус сити хол, заяви в пресслужбата на Кремъл.

" В ход е по - нататъшна работа по разкриването на съучастническата база ", прецизират от пресслужбата.

Междувременно стана ясно, че броят на починалите при терористичния атентат край Москва към този момент е 93 души, оповестиха от съветския Следствен комитет, като предизвестиха, че той може да се усили. Руското министерство на изключителните обстановки разгласява описи, в които попадат 99 потърпевши, настанени в 12 лечебни заведения. По-рано здравният министър Михаил Мурaшко заяви за 115 души, признати в лечебни заведения. Територията на залата " Крокус сити хол " в Красногорск край Москва, към момента е отцепена, заяви сътрудник на ТАСС.

Районът, в който се намира концертната зала, е отцепен от служители на реда за битка с безредиците, а около постройката са ситуирани няколко пожарни автомобила. Вътре работят спасители и следователи. Хора са почнали да поставят цветя на мястото на терористичното нахлуване.

Припомняме, че джихадистката формация " Ислямска страна " пое отговорност за нападението в " Крокус сити хол " в Красногорск в Подмосковието. " Бойци на ИД " нападнаха огромна демонстрация в покрайнините на съветската столица Москва ", твърди групировката в своя канал в приложението Телеграм, представена от Франс прес. Джихадистката формация прибавя, че след нападението нейният отряд, направил офанзива, " се е върнал безвредно в базата си ".

Според разнообразни източници нападателите са били сред трима и петима. Те са носели тактически униформи и автоматизирани оръжия. Първо са разкрили огън по защитата на залата, намираща се в Крансогорск, което е северозападно предградие на съветската столица. След това нападателите са почнали да стрелят по феновете, участвали на концерт на групата " Пикник ".

Каналите за вести в Телеграм - База и Маш, разгласиха фрагменти, на които се виждат минимум двама въоръжени мъже , напредващи в залата. На други фрагменти се виждат трупове и групи хора, тичащи към изхода.

Според публицист на съветската организация РИА Новости нападателите са нахлули първо на партера на концертната зала, преди да открият огън и да хвърлят запалителна бомба или граната, която е провокирала пожар, който бързо се е увеличен в цялата постройка. " Хората, които бяха в концертната зала, легнаха на пода, с цел да се предпазят от стрелбата в продължение на 15-20 минути, след което започнаха да пълзят. Много съумяха да излязат от залата ", споделя репортерът на РИА Новости.

Според съветското министерство на изключителните обстановки пожарникари са съумели първо да изтеглят стотина души през подземните зони на постройката. Сред тях евакуираните са били и членове на съветската рок тайфа " Пикник ", както и на членове на Симфоничния оркестър на Ленинградската област, който е трябвало да свири с рок групата. 

След евакуацията е почнала интервенция да бъдат избавени хора, които се намирали на покрива на постройката. 

Последвали и старания за преодоляване на пожара, обхванал повърхност от 13 000 квадратни метра. В гасенето на пожара се включиха и хеликоптери, които изляха над постройката 160 тона вода. Покривът обаче рухна.

После съветските сили за сигурност споделиха, че са почнали търсене на нападателите. Специалните елементи са претърсили подземния паркинг, целия първи етаж и част от втория на постройката, само че не са могли да останат повече вътре заради гъстия пушек.

Директорът на Федералната работа за сигурност (ФСС) на Русия Александър Бортников, министърът на вътрешните работи Владимир Колоколцев, ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин и шефът на Росгвардия Виктор Золотов са докладвали на съветския президент Владимир Путин за хода на следствието на терористичния акт.

Путин пожела на всички потърпевши бързо възобновяване и благодари на медиците.

Междувременно стана ясно, че по информация на посолството на Република България в Москва, до този миг няма данни за починали или потърпевши български жители при стрелбата, оповестиха от Министерството на външните работи. 

Франс прес напомня, че на 3 март съветските управляващи споделиха, че са умъртвили шестима хипотетични бойци на " Ислямска страна " в интервенция, осъществена в Ингушетия, в Кавказ.

Русия беше обект на доста офанзиви в предишното, осъществени от ислямистки групи, само че също и на стрелби, осъществени без политически претекст или приписвани на душевен нестабилни хора.

Източници: Интерфакс, Дарик, дир.бг
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР