Директорът на Европейската полицейска служба Европол Роб Уейнрайт присъства на

...
Директорът на Европейската полицейска служба Европол Роб Уейнрайт присъства на
Коментари Харесай

Роб Уейнрайт: Трансграничните престъпни и терористични мрежи изискват единен трансграничен отговор


Директорът на Европейската полицейска работа Европол Роб Уейнрайт участва на проведената от ПанЕвропа България и английското посолство в София конференция „ Отвъд Брекзит – бъдещето съдействие сред Европейски Съюз и Англия в областта на сигурността", съобщи кореспондент на БГНЕС.

Това, че постоянно съм посещавал София през последните години демонстрира какъв брой тясно е съдействието сред Европол и българските управляващи, сподели на форума Роб Уейнрайт. Директорът на Европол се спря на „ европейския пейзаж ” в областта на сигурността. Уейнрайт посочи, че той става по-сложен и с повече провокации от всеки път. Тази година имаше 25 атентата в Европа, напомни брлитанския специалист.

Целта е да ни бъдат нанесени огромни вреди, употребява се интернет за разпространяване на пропагандата им. Това е най-високата степен на терористична опасност, пред която Европа е изправена от едно потомство насам, посочи Уейнрайт.

Киберпрестъпленията заплашват жителите, бизнеса, държавните управления на рекордно високо ниво. През май имаше невиждана хакерска атака, когато компютърният вирус Wannacry засегна 300 хиляди компании по целия свят. Киберпреспъпленията стават все по-мащабни и усъвършенствани и битката с тях става все по-сложна, установи шефът на Европол.

Незаконното превозване на хора е проблем, който набъбна неимоверно откогато миграционната рецесия стартира през 2015. Европол е разпознал над 70 000 нарушители, които са забъркани в тази ужасна търговия в цяла Европа, осведоми Уейнрайт.

Отвъд това има още доста форми на проведената престъпност: противозаконен трафик на опиати и цигари, измами – във всички тези сфери следим доста повишаване на незаконната активност. Така че това е комплициран и необятно огромен проблем на сигурността, който имаме в Европа.

Това значи, че казусът се дефинира най-много посредством транснационалната си природа, заключи дирекгорът на Европол. Тези проблеми са трансгранични, обособените страни са наранени, нарушителите употребяват глобализирани принадлежности като интернет, с цел да ни навредят още повече.

Затова на транснационален проблем е необходим транснационален отговор, подчертава Уейнрайт. Трябва ни по-силна правоприлагаща общественост, която работи взаимно и по-тясно от всеки път, обменяйки колкото се може повече разследваща информация, като работим ежедневно по трангранични интервенции. Европол има характерна роля да обезпечава връзката сред обособените правоприлагащи органи и да поддържа националните държавни управления като българското.

Сега разполагаме с над 1000 чиновници в цяла Европа, и в други страни, които са дейни сътрудници на Европол в платформата ни за продан на разследваща информация. Това ни оказва помощ в реализацията на 60 000 трансгранични следствия годишно. Събираме повече данни и обменяме повече разследваща информация от всеки път. Използваме това, с цел да можем да отговорим уместно на новите проявления на проведената престъпност и тероризма, обобщи английският посетител.

Не можем да създадем нищо без дейната поддръжка на страните членки. Разчитаме на всяка от тях да ни помогне да създадем Европа по-сигурно място. България мощно поддържа Европол през последните години и желая да благодаря на министър-председателя и министрите и профилираните организации за позитивния метод, по който сътрудничат интензивно с Европол и другите страни членки в разнообразни сфери на престъпността през последните години, сподели Уейнрайт.

Министър-председателят и основният прокурор ме осведомиха за последната интервенция през днешния ден, която е още един важен принос за гарантиране сигурността на българските жители и подкрепяне на Европа да се бори сполучливо с проведената престъпност, сподели шефът на Европол.

За доста от интервенциите по трафик на дрога и отпечатване на подправени евро банкноти, контрабанда на цигари и помощта при следене на придвижването на задгранични терористи е огромна. Много съм удовлетворен от равнището на поддръжка, която България дава на моята институция, посочи Уейрайт.

Повече от всеки път всички страни членки основават сплотена общественост на сигурност. Ние подвластен от всяка обособена страна в Европа. Европол има съглашения за съдействие с над 20 страни отвън Европейски Съюз. Един от най-активните ни сътрудници са Съединени американски щати. Само такава по-силна и по-глобална общественост може да се оправи с още по-агресивните и усложнени предизвикателни към сигурността, пред които сме изправени.

Важен сътрудник в Европол е Обединеното кралство, напомни шеф Уейнрайт. Важно е, че си даваме сметка какъв може да бъде резултатът от Брекзит върху сигурността освен в Обединеното кралство, а и в останалата част от Европа.

Обединеното кралство е един от естествените водачи в областта на сигурността в Европа и е подобен от десетилетия. Това има отражение и в Европол през днешния ден. В метода, по който културата на разузнаването, на обмена на разследващи данни са свързани с опита на Обединеното кралство в тази област.

Обединеното кралство е снабдител №1 на разследваща информация за множеството области на проведената престъпност и киберпрестъпността. Англия е на четвърто място по обезпечаване на информация за битка с тероризма. Затова сме доста значима страна членка в общоевропейските старания за битка с тези закани през днешния ден. Обединеното кралство е надълбоко ангажирано в полицейското съдействие в Европа. Всяко година за 2000 нарушители в Обединеното кралство се издават интернационалните заповеди за арест. Британски служители на реда преглеждат Шенгенската осведомителна система 430 милиона пъти годишно.

Залогът е огромен и в съглашението за Брекзит би трябвало да планува най-важните провокациите за сигурността да остават в центъра на вниманието. Европа е мощна с помощта на това, че ежедневно събираме разследващи данни и продължаваме да работим против най-опасните незаконни и терористични мрежи, сподели в умозаключение Роб Уейнрайт. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР