Директорът на държавното дружество Булгаргаз, което в момента е обект

...
Директорът на държавното дружество Булгаргаз, което в момента е обект
Коментари Харесай

Шефът на Булгаргаз: От едно съсипано дружество се превърнахме в лидер

Директорът на държавното сдружение " Булгаргаз ", което сега е обект на инспекция от ДАНС, Министерство на вътрешните работи и енергийното министерство (чрез БЕХ), си сложи висока оценка за работата, откогато е поел доставчика на природен газ. 

" Откакто през февруари 2015 година сдружението се ръководи от актуалното управление неговите отговорности са намалели от 325 млн. лева и сега такива няма. По отношение на финансовия резултат също се наблюдава позитивно развиване - от загуба в размер на 4.3 млн. лева за 2021 година имаме рекордна облага от над 99 млн. лева От едно унищожено сдружение се превърнахме в водач на пазара, сподели още Павлов. Няма компания, на която да е отказано газоподаването. На фона на тази картина сините лампи на службите са пред офисите ни. Вероятно има някакъв сигнал, по който се работи ", разяснява Николай Павлов. 

Проверката на полицията и ДАНС

На 14 януари стана ясно, че Националната полиция и ДАНС са почнали инспекция в " Булгаргаз ". Първоначалната информация бе, че се извършва проверка във връзка със спекулативно препродаване на газ от хранилището в Чирен. Както " Банкеръ " заяви, проверката се случва на фона на зачестилите рецензии от страна на кабинета " Петков " към газовия снабдител.

Енергийният министър Александър Николов също нападна държавния снабдител, като оспори препоръчаната от " Булгаргаз " цена на природния газ, която от 1 януари е с 30% по-висока. Според Николов покачването в цената на природния газ за януари 2022 година можеше да не е 30 на 100 като предложение от " Булгаргаз "  до КЕВР, а 5.15% за уязвимите консуматори на контролирания пазар, " в случай че сдружението е следвало ролята на публичен снабдител и оптималната им отбрана от ценовите шокове ".

" Това, което се стовари върху Булгаргаз е шокиращо ", сподели в отговор пред bTV шефът на " Булгаргаз " за действията на ДАНС и Групово дело Национална полиция. Проверките в действителност текат от няколко седмици и ние отговаряме на всички въпроси, които ни слагат от другите институции, обясни Николай Павлов.

Какво става с интерконектора с Гърция

В отговор на запитване от народен представител в петък (14 януари) енергийният министър разгласи, че  " Булгаргаз " са имали опция да получават газ от Азербайджан само че подписани в следствие анекси са попречили тази опция. Павлов обаче отвърна, че в контракта с Азербайджан не е планувана друга опция за доставка освен от интерконектора, който към момента не е построен.

" В момента работи краткотрайно съглашение с азербайджанската компания, което изтича на 30 юни и в случай че газовата връзка не е подготвена, ние няма да можем да получаваме газ, само че ще би трябвало да го плащаме ", добави Николай Павлов.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " уточни още, че изтеклите данни от контракта с азерската компания е провокирал безпокойствие и те са реагирали " остро " посредством писмо.

Той заяви, че още през 2017 година когато е бил енергиен министър в първото служебно държавно управление на президента Румен Радев е повдигал темата и е поискал да се смени ръководството от българска страна в смесената компания Ай Си Джи Би в която 50% дял има и гръцката страна. От представителите не южната ни съседка обаче отказали тази промяна, съобщи Николай Павлов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР